X 
Cutremure stiri: 502

Elveția își va modifica granița cu Italia și Franța

28 sep. 15:20   Externe
3 ore in urma 880 0

Elveția își va modifica granița cu Italia în zona celebrei stațiuni Zermatt, iar în cantonul Geneva va trebui să-și ajusteze ușor granița cu Franța.

Despre acest lucru a anunțat publicația elvețiană Blick, scrie „Европейская правда”.

Motivul ajustărilor de-a lungul frontierei cu Italia este topirea ghețarilor. Zone semnificative din regiunea Zermatt sînt definite de corpurile de apă sau de crestele ghețarilor. Pe măsură ce ghețarii se topesc, aceste formațiuni se modifică.

Elveția și Italia au convenit asupra unui acord de ajustare a frontierei în mai 2023, în conformitate cu interesele economice ale ambelor părți.

Fiind vorba de modificări minore, Consiliul Federal Elvețian poate încheia acorduri individual și a permis semnarea acordului de ajustare a frontierelor. Italia trebuie încă să aprobe oficial modificările.


Stațiunea Zermatt din jurul vîrfului Matterhorn atrage sute de mii de turiști în fiecare sezon, iar anul trecut turiștii au petrecut acolo 2,7 milioane de nopți. Mai mult de jumătate dintre oaspeți au venit din afara Elveției.

Între timp, aproximativ 50 de kilometri din cei 103 kilometri ai frontierei dintre cantonul Geneva și Franța trec prin corpuri de apă. Aici este necesară o ajustare din cauza renaturalizării rîurilor.

De asemenea, sînt necesare ajustări între municipalitățile Perlì-Certu și Bardonnecs. Motivul este construcția șinelor pentru o nouă linie transfrontalieră de tramvai.

O comisie mixtă franco-elvețiană a pregătit trei acorduri privind demarcarea frontierelor în cele trei regiuni din Geneva. Dreptul internațional prevede posibilitatea schimbului de teritorii echivalente în cazul modificării frontierelor.

Potrivit serviciului meteorologic al Uniunii Europene Copernicus, Europa este continentul care se încălzește cel mai repede din lume, iar impactul este cel mai vizibil în zone precum munții Alpi.

Atunci cînd ghețarii se micșorează, traseele montane cunoscute se modifică, și în cel mai rău scenariu, gheața poate cădea pe neașteptate. În iulie 2022, la o zi după ce s-au înregistrat temperaturi de două cifre pe vîrful Marmolada din Dolomiții italieni, un bloc de gheață s-a desprins dintr-un ghețar montan și a ucis 11 alpiniști.

2
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав