X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Egiptul îşi revizuieşte planurile

3 feb. 21:00   Externe
3039 0

Ministerul egiptean al Antichităţilor şi Turismului a anunţat sîmbătă că a format o comisie de studiu în urma unei controverse legate de renovarea piramidei lui Menkaura de pe platoul Giza, informează AFP.

În urmă cu o săptămînă, şeful Antichităţilor egiptene, Mostafa Waziri, a publicat o înregistrare video în care se vede cum muncitorii aliniază blocuri de granit la baza celei mai mici dintre cele trei piramide din Gizeh, notează Noi.md cu referire la stirileprotv.

Imediat, numeroşi egiptologi şi egipteni au protestat, denunţînd un atac asupra patrimoniului şi cerînd UNESCO şi mediului academic să ia măsuri.

Încercînd să dezamorseze dezbaterea într-o ţară în care sectorul turismului reprezintă 10% din PIB, ministerul a anunţat că un "comitet ştiinţific la nivel înalt, prezidat de Zahi Hawass", egiptologul de renume al ţării, va studia proiectul de renovare "împreună cu experţi în inginerie şi arheologie din Egipt, SUA, Republica Cehă şi Germania".

"Se va lua o decizie cu privire la continuarea sau nu a proiectului de renovare", a precizat ministerul, adăugînd că acest comitet va fi, de asemenea, responsabil de "procedurile necesare pentru coordonarea cu UNESCO".


Cu toate acestea, la poalele piramidei lui Menkaura, jurnaliştii AFP au văzut deja că lucrările sînt în curs de desfăşurare de săptămîna trecută.

Cînd a fost construită, baza piramidei era acoperită cu granit. În timp, şi-a pierdut o parte din acoperire. Actualul proiect are ca scop readucerea acestui strat de granit la starea sa iniţială.

Problema conservării patrimoniului în Egipt - unde se află Piramida lui Keops, singura dintre cele şapte minuni ale Antichităţii care mai este vizibilă şi astăzi - este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

Distrugerea recentă a unor porţiuni întregi din oraşul istoric Cairo a mobilizat o societate civilă căreia i s-a interzis practic orice activitate politică şi care îşi concentrează acum cea mai mare parte a luptei împotriva regimului pe probleme de planificare urbană şi patrimoniu.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?