Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Două cincimi dintre plante ar putea dispărea

4 oct. 2020,, 19:02   Externe
5389 0

Două cincimi din plantele lumii sînt în pericol de dispariție, arată un raport al Grădinii Botanice Regale din Kew, Anglia, citat de BBC News.

Plantele sînt folosite ca medicamente, combustibili și alimente. Din păcate însă doar o mică parte dintre plante sînt utilizate, după cum afirmă un raport al Grădinii Botanice Regale din Kew. Dacă s-ar extinde cercetarea și folosirea multor plante încă neexploatate, probleme globale – cum ar fi securitatea alimentară și schimbările climatice – ar putea fi rezolvate mai ușor, scrie alephnews.ro.

Royal Botanic Gardens publică anual rapoarte în care sînt evaluate cunoștințele actuale despre plantele și ciupercile din lume. Raportul din acest an se bazează pe cercetări efectuate de peste 200 de oameni de știință din 42 de țări.

„Trăim într-o eră a extincției”, a declarat prof. Alexandre Antonelli, directorul departamentului științific de la Kew. „Este nevoie să fie adoptate urgent măsuri”, a completat el.

Cercetătorii afirmă că situația actuală a plantelor este foarte îngrijorătoare, multe specii dispărînd înainte de a fi găsite și cercetate. Multe dintre ele ar putea oferi „indicii importante pentru rezolvarea unora dintre cele mai presante provocări ale medicinii și chiar, poate, a pandemiilor în curs de apariție și actuale”, a adăugat Antonelli.


Raportul a arătat că doar o mică parte dintre speciile de plante existente sînt utilizate ca alimente și biocombustibili.

Mai mult de 7.000 de plante comestibile ar putea fi cultivate, însă doar puține sînt folosite pentru a hrăni o populație mondială, aflată în continuă creștere.

Și există aproximativ 2.500 de plante care ar putea furniza energie pentru milioane de oameni din întreaga lume, în timp ce marea majoritate a biocombustibililor de azi sînt produse din prelucrarea a doar șase culturi – porumb, trestie de zahăr, soia, ulei de palmier, rapiță și grîu.

Dr. Colin Clubbe directorul sectorului de știință a conservării de la Kew, a declarat pentru BBC News: „În prezent folosim un procent atît de mic de plante și ciuperci din lume, fie în alimentație, fie în producerea medicamentelor, fie pentru combustibili, ignorînd potențialul tezaur de specii sălbatice, despre care acum avem tot mai multe cunoștințe și tehnici de investigat”, care ar putea fi folosite spre binele întregii umanități.

Oamenii de știință estimează că riscul de dispariție poate fi mult mai mare decît se credea anterior, 140,000, adică aproximativ 39,4% dintre plantele vasculare estimîndu-se că sînt amenințate cu dispariția, comparativ cu 21% în 2016.

Cercetările au arătat că 723 de plante utilizate în medicină sînt expuse riscului de dispariție, în unele părți ale lumii avînd loc recoltări excesive.

În 2019 au fost descoperite, cercetate și numite 1.942 de plante și 1.886 de ciuperci, printre acestea numărîndu-se multe specii care ar putea fi valoroase ca alimente, băuturi, medicamente sau fibre.

Astfel de studii au rolul de a informa oamenii de știință, organizațiile de conservare și dezvoltare, factorii de decizie politică și publicul cu privire la importanța vitală a menținerii biodiversității pentru întreaga omenire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?