X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Dicționarul Merriam-Webster a ales cuvîntul anului 2020

30 noi. 2020,, 20:00   Externe
7973 0

Dacă ar fi să alegi un cuvînt care s-a remarcat mai mult decât toate celelalte în 2020, care ar fi acesta? Editorii dicționarului Merriam-Webster au anunțat luni că au ales „pandemie” drept cuvîntul anului, relatează Business Insider.


„Probabil nu este un mare șoc”, a declarat pentru Associated Press Peter Sokolowski, unul dintre editorii Merriam-Webster.

„Adesea știrile importante au un cuvînt tehnic asociat iar în cazul acesta cuvîntul pandemie nu este doar tehnic ci a devenit general. Este probabil cuvîntul cu care în viitor ne vom referi la această perioadă”, a adăugat acesta.

Cuvântul s-a viralizat în luna martie cînd criza coronavirus a fost catalogată drept pandemie dar a început să fie căutat pe Merriam-Webster.com la începutul lunii ianuarie și apoi iar în februarie cînd au fost înregistrate primele decese în Statele Unite și virusul s-a răspîndit în rîndul vaselor de croazieră.

Cuvântul „pandemie” datează de la mijlocul anilor 1600, fiind folosit pentru prima dată într-un text medical în 1660, într-o perioadă de după Evul Mediu când ciuma bubonică a făcut ravagii în Europa.

Mai interesant pentru lingviști este însă cuvîntul „carantină”, acesta avînd rădăcini italiene.

Folosit în timpul Morții Negre din anii 1300, acesta desemna perioada de timp pentru care o navă care intra în port trebuia să aștepte în afara orașului pentru a preveni răspîndirea bolii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?