X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Despre ce au discutat Putin și Xi Jinping

8 feb. 17:30   Externe
2445 0

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a avut o conversație telefonică detaliată cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

Potrivit serviciului de presă de la Kremlin, președintele rus l-a felicitat călduros pe președintele Republicii Populare Chineze și pe popor chinez prieten cu prilejul apropiatei Sărbători a Primăverii.

Șefii celor două state au rezumat dezvoltarea parteneriatului cuprinzător ruso-chinez și a interacțiunii strategice din ultima perioadă. S-a afirmat încă o dată că legăturile de bună vecinătate dintre cele două țări sînt la un nivel ridicat fără precedent. S-a subliniat cu satisfacție că cifra de afaceri comercială bilaterală a depășit pragul de 200 de miliarde de dolari cu un an mai devreme decît data-țintă stabilită de lideri și a atins un nivel record de 227,7 miliarde de dolari.

În contextul celei de-a 75-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice, sărbătorită în acest an, a fost exprimat interesul reciproc pentru promovarea în continuare a cooperării în toate domeniile, inclusiv în domeniul energiei, finanțelor, infrastructurii și transporturilor, industriei și agriculturii, schimburilor umanitare și sportive.

Ambele părți și-au confirmat disponibilitatea de a crește coordonarea politicii externe în cadrul diferitelor structuri multilaterale, în special, ONU, BRICS și Organizația de Cooperare din Shanghai. Xi Jinping și-a exprimat sprijinul pentru prioritățile președinției ruse a Asociației BRICS.


A avut loc un schimb de opinii substanțial cu privire la situația într-o serie de regiuni ale lumii, inclusiv în Orientul Mijlociu, unde abordările Rusiei și Chinei în favoarea unei soluționări politice și diplomatice a problemei palestiniene în cadrul juridic internațional general recunoscut coincid complet. Referitor la situația din regiunea Asia-Pacific, președintele rus și-a confirmat poziția de principiu cu privire la problema Taiwanului, care vizează politica „o singură China”. A fost abordată și situația actuală din Ucraina.

Vladimir Putin și Xi Jinping au subliniat în mod special că interacțiunea strînsă ruso-chineză este un factor de stabilizare important în afacerile mondiale.

Liderii au convenit asupra necesității de continuare a contactelor personale.

9
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?