Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vladimir Putin: „Rusia și China nu creează niciun fel de blocuri”

14 dec. 2023,, 21:00   Externe
3154 0

Prietenia dintre Rusia și China nu este îndreptată împotriva țărilor terțe.

Președintele Vladimir Putin a făcut această declarație în rezumatul anului în formatul unei linii drepte combinate și o conferință de presă finală.

„Cooperăm în domeniul militar, economic și umanitar, dar nu creăm niciun fel de blocuri”, a menționat el.

Vladimir Putin a subliniat că guvernele Rusiei și Chinei lucrează activ pentru a implementa obiectivele evidențiate la întîlnirea cu președintele chinez Xi Jinping de la Moscova în martie 2023.

„Un impuls semnificativ dezvoltării relațiilor noastre a fost dat în timpul și ca urmare a vizitei președintelui Republicii Populare Chineze, domnul Xi Jinping, în martie. Am convenit că vom dezvolta relații în opt domenii principale. Au fost semnate documentele relevante, guvernele Federației Ruse și ale Republicii Populare Chineze au definit obiectivele pe care eu și prietenul meu, un prieten al țării noastre, președintele Xi Jinping, le-am stabilit pentru implementare. Lucrările se desfășoară intens, constant, fiabil”, a spus șeful statului rus, răspunzînd la o întrebare a unui jurnalist de la Xinhua.


Potrivit lui Putin, în 2023 cifra de afaceri comercială dintre Federația Rusă și China va depăși 200 de miliarde de dolari. Șeful statului a admis ă această cifră va ajunge la 220-230 de miliarde de dolari.

Președintele Rusiei a mai menționat că relațiile ruso-chineze sînt „unul dintre garanții esențiali ai stabilității în lume”.

El a subliniat că, în ciuda cooperării în diverse domenii, inclusiv în domeniul militar, Moscova și Beijingul nu încearcă să construiască blocuri militare, spre deosebire de NATO.

„Prietenia noastră nu este îndreptată împotriva țărilor terțe. Scopul este propriul nostru beneficiu reciproc ”, a spus Putin.

Xi Jinping a fost în Rusia într-o vizită oficială în perioada 20-22 martie anul acesta. Potrivit lui Putin, negocierile au fost reușite și constructive. În urma negocierilor, liderii Rusiei și Chinei au semnat o serie de declarații. În special, a fost adoptat un document privind planul de dezvoltare pentru domenii-cheie ale cooperării economice ruso-chineze pînă în 2030.

10
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?