X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

De ce Pakistanul intenționează să blocheze platforma X

21 mar. 22:00   Externe
2297 0

Ministerul de Interne al Pakistanului a ordonat, în baza unor informaţii furnizate de serviciile secrete, blocarea reţelei sociale X în această ţară, unde ea era greu accesibilă de cinci săptămîni, potrivit unor documente judiciare consulate joi de AFP.

Restricţiile de acces pe X, fosta Twitter, au început pe 17 februarie, cînd un înalt funcţionar a afirmat public că a ajutat la fraudarea alegerilor legislative şi regionale din 8 februarie, marcate de puternice suspiciuni de fraude, transmite agerpres.


Noul guvern rezultat în urma alegerilor a rămas evaziv asupra motivelor perturbărilor, însă apărătorii drepturilor digitale estimează că acestea sînt menite să sufoce orice voce critică.

Documente prezentate în faţa unui tribunal al provinciei Sind (sud) de către avocaţii Autorităţii Pakistaneze pentru Telecomunicaţii (PTA), ca răspuns la un recurs înaintat de activişti, implică serviciile de informaţii pakistaneze în această decizie.

"În baza unor rapoarte ale agenţiilor de informaţii, Ministerul de Interne (...) a cerut blocarea X imediat şi pînă la noi ordine", se arată în aceste documente. "În consecinţă, platforma reţelei sociale X (Twitter) este blocată", adaugă acestea.

Prim-ministrul Shehbaz Sharif, aflat în fruntea unui fragil guvern de coaliţie, a depus jurămîntul pe 4 martie. El a succedat unui guvern interimar format din tehnocraţi, care fusese însărcinat cu pregătirea alegerilor.

Armata a fost acuzată de amestec în procesul electoral, cu scopul de a împiedica revenirea la putere a popularului ex-premier Imran Khan, plasat în detenţie înainte de scrutin.

Partidul său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), a făcut obiectul unei ample represiuni înainte de scrutin, ceea ce a restrîns posibilităţile sale de a face campanie pe teren şi i-a obligat pe candidaţii săi să se prezinte ca independenţi.

Numeroase acuzaţii de manipulare au însoţit alegerile din Pakistan, după ce autorităţile au decuplat reţeaua de telefonie mobilă în ziua scrutinului şi numărarea voturilor a durat peste 24 de ore.

În pofida represiunii, candidaţii independenţi susţinuţi de PTI au cîştigat alegerile. Însă partidul a denunţat maşinaţiuni masive, la iniţiativa armatei, şi a revendicat o victorie şi mai amplă.

Însă refuzul său pentru orice fel de alianţă a lăsat loc liber unei coaliţii formate de doi principali rivali ai săi, pe care PTI i-a calificat drept "hoţi de mandat".

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?