X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

De ce mor tot mai mulți turiști în Grecia? „Există un tipar comun”

21 iun. 08:00   Externe
2642 0

Decesul prezentatorului TV britanic Michael Mosley în urma unei drumeții pe caniculă în Symi, Grecia, a stîrnit îngrijorări la nivel global, subliniind pericolele acestui fenomen în creștere, raportează CNN.

Grecia se confruntă cu temperaturi extreme de la începutul verii, depășind 40 de grade Celsius.

Pe fondul acestor condiții, un turist olandez a fost găsit decedat pe insula Samos, sîmbătă. A doua zi, corpul unui turist american a fost descoperit pe Mathraki, o insulă mică din largul Corfu. Un alt american, Albert Calibet, rămîne dispărut după ce a plecat într-o drumeție pe Amorgos pe 11 iunie. De asemenea, două femei franceze sînt dispărute pe Sikinos după o plimbare.

„Există un tipar comun: toți au plecat la drumeție pe fondul temperaturilor ridicate”, a declarat Petros Vassilakis, purtătorul de cuvînt al forțelor de poliție din sudul Mării Egee.

Un număr tot mai mare de specialiști susțin că valul de decese în rîndul turiștilor străini din Grecia, în condiții de caniculă, ar putea fi legat de efectele încă prost înțelese ale căldurii extreme asupra corpului uman, în special asupra creierului. Simptomele cunoscute ale acestui fenomen includ confuzia, alterarea capacității de decizie și a percepției asupra riscurilor.

Efectele căldurii extreme asupra creierului


Cercetările din domeniu se află într-o cursă contra cronometru pentru a ține pasul cu schimbările climatice, care generează valuri de căldură din ce în ce mai lungi și mai severe, conform CNN. Tradițional, studiile se concentrau asupra impactului temperaturilor extreme asupra mușchilor, pielii, plămînilor și inimii.

„Pentru mine însă, creierul este cheia tuturor, pentru că este comutatorul principal pentru organism”, a declarat dr. Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales.

Dr. Damian Bailey subliniază importanța evitării deshidratării, deoarece transpirația excesivă poate epuiza lichidele mai rapid decît pot fi reumplute. Experții recomandă consumul de băuturi cu electroliți pentru a compensa fluidele pierdute. De asemenea, utilizarea aplicațiilor de urmărire GPS este esențială pentru ca persoanele apropiate să fie informate cu privire la locație.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Investigarea cauzelor exacte ale deceselor turiștilor din Grecia va necesita timp, însă o lecție poate fi învățată din aceste tragedii: „Nu contează cît de inteligent ești sau cît de în formă crezi că ești: dacă ieși afară la temperaturi de peste 40 grade Celsius, ești în pericol”, a concluzionat dr. Bailey

Reamintim că recent, prezentatorul britanic Michael Mosley a fost găsit decedat în Grecia după ce a fost dat dispărut în timpul unei vacanțe. Autoritățile elene au descoperit trupul acestuia într-o peșteră din insula Symi.

1
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?