Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Cum arată cel mai mare „aspirator” de poluare din lume

10 mai. 20:30   Externe
2514 0

Cea mai mare instalație proiectată pentru a capta dioxidul de carbon din aer, precum un aspirator uriaș, a început să funcționeze de miercuri în Islanda, scrie CNN.

„Mammoth” este a doua instalație de captare a dioxidului de carbon din aer operată de compania elvețiană Climeworks în Islanda – este de 10 ori mai mare decît Orca, prima instalație de acest gen, care s-a deschis în 2021.

Captarea dioxidului de carbon din aer, cunoscută și sub numele de „direct air capture” sau DAC, este o tehnologie menită să aspire aerul și să îl curețe de carbon cu ajutorul unor substanțe chimice. Carbonul poate fi apoi introdus direct în subteran, refolosit sau transformat în produse solide. Climeworks plănuiește să transporte carbonul în subteran, acolo unde se va transforma în mod natural în piatră, iar carbonul va rămîne permanent blocat sub această formă. Climeworks lucrează în parteneriat cu firma Carbfix din Islanda pentru realizarea acestui proces de sechestrare a carbonului. Întreaga operațiune este alimentată cu energie din rezerva abundentă de energie geotermală curată a Islandei, transmite Digi24.

centrală-captare-carbon-din-aer-3

DAC și alte soluții care utilizează noul val de tehnologii („next-gen”) atrag din ce în ce mai mult atenția guvernelor și a industriei private, în timp ce omenirea continuă să ardă combustibili fosili. Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nou record în 2023. Pe măsură ce planeta se încălzește tot mai mult – avînd consecințe devastatoare pentru oameni și natură – mulți oameni de știință spun că lumea trebuie să găsească noi modalități de a elimina carbonul din atmosferă, în plus față de încercările de a reduce cît mai repede consumul de combustibili fosili.

Tehnologia DAC „este plină de incertitudini și riscuri ecologice”

Totuși, tehnologiile de eliminare a carbonului, precum DAC, rămîn controversate. Ele sînt criticate pentru că ar fi prea scumpe, consumă prea multă energie și eficiența lor la scară largă nu a fost demonstrată. Această tehnologie „este plină de incertitudini și riscuri ecologice”, a spus Lili Fuhr, director al programului de economie bazată pe combustibilii fosili al Centrului pentru Dreptul Internațional al Mediului. Climeworks a început să construiască Mammoth în iunie 2022 și spune că este cea mai mare instalație de acest gen de pe planetă. Are un design modular cu o capacitate de 72 de „containere de colectare” – aspiratoarele de carbon ale mașinăriei – care pot fi așezate unele peste celelalte și transportate cu ușurință. Deocamdată, funcționează doar 12 dispozitive de acest gen, urmînd ca în lunile ce vor veni să fie adăugate și altele.

Mammoth va putea capta 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an, la capacitate maximă, potrivit Climeworks – echivalentul a 7.800 de mașini pe benzină scoase de pe drumuri timp de un an. Climeworks nu a precizat care este costul exact a fiecărei tone de carbon captate, dar a spus că prețul se apropie mai mult de pragul de 1.000 de dolari pe tonă decît de cel de 100 de dolari pe tonă, care reprezintă un prag crucial de atins pentru ca tehnologia să fie viabilă și accesibilă. În timp ce compania încearcă să construiască instalații tot mai mari și să scadă costurile cît mai mult, obiectivul este de a atinge pragul de 300-350 de dolari pe tonă pînă în 2030, ajungînd la 100 de dolari pe tonă în jurul anului 2050, potrivit lui Jan Wurzbacher, cofondator și director general al Climeworks.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?