Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Coreea de Sud: Opoziţia cîştigă alegerile legislative, conform rezultatelor aproape finale

11 apr. 09:00   Externe
1752 0

Principalul partid de opoziţie din Coreea de Sud a cîştigat alegerile legislative, o lovitură pentru preşedintele conservator Yoon Suk Yeol, conform rezultatelor aproape complete, a informat joi agenţia de ştiri Yonhap, transmite AFP.

Partidul Democrat al lui Lee Jae-myung (centru-stînga) a obţinut 161 de locuri, 176 cu cele alocate reprezentării proporţionale, din totalul de 300 din Adunarea Naţională, notează Noi.md cu referire la agerpres.

Dacă va fi confirmat, rezultatul îl va pune pe Yoon într-o poziţie foarte dificilă în ultimii trei ani ai mandatului său.

Partidul Puterii Poporului (PPP) al preşedintelui Yoon, pare totuşi capabil să păstreze suficiente locuri pentru a evita o super-majoritate condusă de opoziţie, care ar fi putut deschide calea demiterii sale. PPP a cîştigat doar 90 de locuri direct şi este de aşteptat să cîştige 109 cu partidul său satelit.

Partidul Democrat (centru-stînga) al lui Lee Jae-myung - grav rănit în urmă cu trei luni într-un atac cu cuţitul - şi aliaţii săi nu vor obţine, prin urmare, 200 de locuri, dar s-au descurcat totuşi mai bine decît în legislatura precedentă (156 mandate).

Partidul Reconstruirea Coreei, fondat în urmă cu cîteva săptămîni de fostul ministru al Justiţiei Cho Kuk, vizat de acuzaţii de corupţie pe care le neagă, a profitat de nemulţumirea alegătorilor faţă de cele două partide principale pentru a obţine între 12 şi 14 mandate, potrivit previziunilor.

Pentru analistul politic Yum Seung-yul,"cifrele de astăzi arată furia puternică a oamenilor împotriva lui Yoon pentru cei doi ani de guvernare".Şi "dacă nu se schimbă, chiar şi cu acest rezultat edificator în alegeri? Cred că va fi şi mai multă furie publică şi asta mă îngrijorează", a adăugat el pentru AFP.

Ales la limită în 2022 în defavoarea lui Lee, Yoon a urmat o politică fermă faţă de Coreea de Nord, întărind în acelaşi timp alianţa ţării sale cu Statele Unite şi apropiindu-se de Japonia, fostă putere colonială cu care Coreea de Sud are numeroase neînţelegeri istorice.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?