Transnistria stiri: 1376
Eurovision stiri: 499

Coco Chanel, primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar apoi l-a pierdut

10 aug. 2021,, 20:00   Externe
4267 0

Designerul de modă francez Coco Chanel a condus lumea modei din Paris timp de aproape șase decenii. Stilul său elegant și relaxat a inspirat femeile să abandoneze hainele complicate și incomode care erau la ordinea zilei în secolul XIX.

Printre inovațiile sale devenite piese clasice se numără costumul fără guler, pantalonii evazați, bijuteriile și accesoriile, dar și „little black dress” (mica rochie neagră).

Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut într-o familie săracă, la data 19 august 1883, în Saumur, Franța. După ce mama sa a murit, tatăl său a lăsat-o la un orfelinat. După ce a lucrat o perioadă scurt ca asistent de vînzări, Coco Chanel a cîntat cîțiva ani într-o cafenea. În 1913, Chanel și-a deschis un mic magazin de pălării în Deauville. Acolo, Chanel mai vindea și articole sportive simple, precum jersee.

În decurs de cinci ani, piesele sale vestimentare au atras atenția celor mai înstărite femei care încercau să scape de stilurile vestimentare complicate. Hainele lui Coco Chanel exprimau simplitate și confort, iar acestea au revoluționat industria modei. Pînă la sfîrșitul anilor 1920, Chanel avea 3.500 de angajați, o casă de modă, o afacere de textile, laboratoare de parfum și un atelier de bijuterii.

Primul designer de modă major care a introdus un parfum


O mare parte din imperiul lui Coco Chanel era concentrat pe Chanel No. 5, un parfum pe care ea l-a introdus în 1922. Parfumul, o combinație de iasomie și alte miresme florale, era mult mai complex și misterios decît parfumurile disponibile la acea vreme pe piață.

Coco Chanel a fost primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar faptul că a folosit o sticluță simplă și elegantă a contribuit considerabil la succesul imens al produsului. Din păcate, un parteneriat cu afaceriștii care au produs și comercializat parfumul a lăsat-o pe Chanel cu un procentaj foarte mic din profit. În ciuda faptului că a inițiat numeroase procese, Chanel nu a reușit să recapete controlul asupra parfumului său emblematic.

Coco Chanel nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii

Coco Chanel nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii, însă a avut grijă fiul cel mare al surorii sale, André Palasse, în urma sinuciderii sale, scrie Britannica.

Coco Chanel și-a închis casa de modă în 1939, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, însă s-a întors în 1954. După moartea sa la data de 10 ianuarie 1971, casa de modă Chanel a fost condusă de mai mulți designeri. Situația s-a stabilizat în 1983, atunci cînd Karl Lagerfeld a venit la conducere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?