X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Cît de poluat este aerul din Europa

20 sep. 2023,, 22:00   Externe
5033 0

Europa se confruntă cu o "criză gravă de sănătate publică", aproape toată lumea de pe continent trăind în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului, potrivit unei investigaţii realizate de The Guardian.

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă oră dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului poluat. 98% dintre oameni trăiesc în zone cu poluare cu particule fine extrem de dăunătoare, care depăşesc liniile directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Aproape două treimi trăiesc în zone în care calitatea aerului are particule în suspensie în aer mai mult decît dublu faţă de orientările OMS.

Cea mai afectată ţară din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi din populaţia acestei ţări trăiesc în zone în care poluarea aerului depăşeşte de peste patru ori valorile recomandate de OMS.

Situaţia din Europa de Est este semnificativ mai rea decît cea din Europa de Vest, cu excepţia Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Po şi în zonele învecinate din nordul ţării respiră un aer care este de patru ori mai poluat decît cel stabilit de OMS, notează Noi.md cu referire la mediafax.ro.


În Germania, trei sferturi din populaţie respiră aer ce depăşeşte de două ori mai mult orientarea Organizației. În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franţa de 37%.

În Regatul Unit, trei sferturi din populaţie trăieşte în zone în care expunerea este între una şi două ori mai mare decît cea recomandată de Organizație, iar aproape un sfert din populaţie trăieşte peste această valoare.

Unele oraşe din Europa, printre care Londra şi Milano, fac eforturi pentru a combate poluarea aerului, de la introducerea unor zone cu emisii foarte scăzute de noxe pînă la programe de reducere a traficului şi iniţiative de mers pe jos şi cu bicicleta.

0
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?