X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Cine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO

19 feb. 12:30   Externe
2741 0

NATO caută un nou secretar general - bărbat sau femeie - care să îi succeadă, la sfîrşitul lunii septembrie, actualului deţinător al postului, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, care este în funcţie din octombrie 2014 şi al cărui mandat a fost deja prelungit de două ori în încercarea de a găsi candidatul cel mai potrivit, mai ales în condiţiile războiului din Ucraina, relatează AFP.

Duminică, şeful Statului Major al armatei olandeze, generalul Onno Eichelsheim, a declarat că Statele Unite şi "majoritatea ţărilor occidentale" susţin candidatura premierului demisionar Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO. "De fapt, pare foarte pozitiv", a declarat el în cadrul unei emisiuni săptămînale difuzate de NPO 1.

Pînă în prezent, Mark Rutte este singurul candidat declarat, deşi numele premierului estonian Kaja Kallas şi al ministrului leton de externe Krisjanis Karins sînt uneori menţionate, transmite hotnews.

Rutte va părăsi definitiv funcţia după ce va fi format un nou guvern în urma alegerilor generale din Olanda din 22 noiembrie. Liberalul a petrecut deja treisprezece ani în fruntea guvernului olandez.


La NATO, numirea unui secretar general se face prin consens între cele 31 de ţări membre, la capătul unei proceduri adesea opace, rod al unor negocieri între ambasadorii din cadrul Alianţei, la indicaţiile capitalelor lor. Decanul reprezentanţilor permanenţi (ambasadorii) - în prezent croatul Mario Nobilo - este cel care este însărcinat să testeze apele în vederea obţinerii unui consens, a explicat un diplomat.

Statele Unite sînt de departe cel mai puternic aliat şi, prin urmare, au un cuvînt decisiv de spus în procesul de numire a unui nou secretar general.

Generalul Eichelsheim a declarat că există o şansă "foarte bună" ca Rutte să îi succeadă lui Stoltenberg. El a adăugat că se aşteaptă ca numirea să fie anunţată în aprilie sau mai - înainte de summitul NATO programat pentru 9-11 iulie la Washington.

"Bineînţeles, discuţii vor trebui, fără îndoială, să aibă loc aici şi acolo", a declarat şeful armatei olandeze.

Săptămîna trecută, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a fost întrebată într-un briefing de presă cînd ar putea fi anunţat succesorul lui Stoltenberg şi dacă Mark Rutte ar fi un bun candidat. Ea a răspuns că NATO începe să se îndrepte către selecţia viitorului secretar general şi că aliţii ar vrea să încheie acest proces de selecţie probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic, deci pînă la începutul lunii aprilie. „sîntem nerăbdători să ducem acest proces la bun sfîrşit”, a spus Julianne Smith.

"În ceea ce priveşte cine va fi persoana care va fi selectată, bineînţeles că nu am nimic de spus în această privinţă. Nu cred că este un secret, totuşi, că am auzit de la (Mark) Rutte însuşi, premierul Rutte, că acesta şi-a exprimat interesul. Aşadar, este o persoană pe care Alianţa o analizează”, a recunoscut ambasadoarea SUA. „Dar este un proces în curs de desfăşurare şi mă aştept ca acesta să ajungă la un fel de decizie în următoarele cîteva luni”, a adăugat ea.

5
4
1
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?