X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Scholz a blocat candidatura Ursulei von der Leyen la funcția de secretar general al NATO

17 feb. 13:45   Externe
5401 1

Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus candidaturii președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la funcția de secretar general al NATO.

Despre acest lucru relatează RBC-Ucraina cu referire la Welt.

Publicația notează că anul trecut secretarul de stat american Anthony Blinken i-a propus președintelui Joe Biden candidatura lui von der Leyen pentru postul de secretar general al NATO. Biden i-a vorbit lui Scholz despre această idee, dar acesta din urmă a blocat-o.

Oficiali și diplomați europeni de rang înalt au comentat pentru Welt că Scholz a considerat că postul de secretar general al NATO este prea important pentru a-l oferi unui creștin-democrat din Germania (partidul de opoziție al lui Scholz).

În plus, publicația scrie că Scholz consideră atitudinea Ursulei von der Leyen față de Rusia prea critică.


Publicația adaugă, de asemenea, că anterior s-a planificat numirea unei femei în funcția de secretar general al NATO.

Trebuie remarcat faptul că actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în repetate rînduri că intenționează să părăsească postul. În același timp, acest proces este întîrziat datorită, inclusiv, războiului din Ucraina. Pînă în toamna anului 2023, nu existau candidați evidenți pentru postul de secretar general al NATO.

Cu toate acestea, la sfîrșitul lunii octombrie, premierul olandez Mark Rutte a declarat că ar fi interesat să îi succeadă lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO.

Premierul estonian Kaja Kallas a declarat, de asemenea, că este interesată de postul de secretar general al NATO, în timp ce ministrul leton de Externe, Krisjanis Karinsh, și-a exprimat aceeași dorință.

Presa susține că Rutte este favorit pentru postul de secretar general, dar candidatura sa ar putea fi blocată de Turcia.

13
13
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?