Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

China plănuiește să fie prima țară care va colecta probe de pe fața ascunsă a Lunii

5 oct. 2023,, 23:02   Externe
2123 0

China plănuiește să fie prima țară care va colecta și aduce înapoi pe Pămînt probe de pe fața ascunsă a Lunii, misiunea fiind programată pentru anul următor, informează CNN.

Acesta este doar primul pas din planul ambițios al Beijingului de a trimite astronauți pe Lună pînă la finalul deceniului, urmînd ca mai apoi să construiască o stație de cercetare internațională, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Pregătirile pentru următoarea misiune de explorare a Lunii – Chang'e-6 – progresează fără probleme, anunțat săptămîna trecută Stația Spațială Națională a Chinei (CNSA), adăugînd că satelitul de telecomunicații care va acompania misiunea va intra în funcțiune în prima parte a anului următor.

CNSA a discutat și despre misiunea Chang'e-8, programată pentru 2028. Cu ocazia Congresului Internațional de Astronautică organizat la Baku, Azerbaidjan, oficialii chinezi au cerut o mai bună colaborare globală în vederea explorării Lunii. Expediția chineză din 2028 va accepta participarea altor țări și organizații internaționale, potrivit unui document publicat pe site-ul CNSA.

Asta înseamnă că Beijingul și partenerii internaționali ar putea colabora pentru lansarea navei spațiale și pentru desfășurarea operațiunilor de pe orbită, pentru interacțiuni între diferitele nave spațiale și pentru explorarea în comun a suprafeței Lunii. China se așteaptă ca următoarele trei misiuni, programate pentru 2024, 2026 și 2028, să ofere date importante pentru planul de construire a unei stații de cercetare internaționale la polul sud al Lunii pînă în 2040 – unul dintre cei mai importanți pași prin care Beijingul încearcă să devină o putere spațială majoră. China a reușit să fie prima țară care trimite un vehicul lunar pe fața ascunsă a Lunii în 2019.


Profimedia Images Pînă acum, China a reușit să fie prima țară care trimite un vehicul lunar (rover) pe fața ascunsă a Lunii în 2019, a terminat de construit stația spațială Tiangong anul trecut și a anunțat că plănuiește să devină a doua țară care va trimite astronauți pe Lună pînă în 2030. Cu toate că în planurile Beijingului intră și colaborarea internațională, pînă acum, doar Rusia, Venezuela și Africa de Sud și-au anunțat intenția de a participa la stația lunară de cercetare.

China nu este singura țară care și-a intensificat eforturile de a explora spațiul și Luna: luna trecută, India a lansat nava spațială Chandrayaan-3, devenind doar a patra țară care a reușit să aterizeze o navă spațială pe Lună.

În aceeași săptămînă, prima misiune pe Lună a Rusiei din ultimele decenii s-a încheiat prematur cînd nava Luna 25 s-a prăbușit pe suprafața satelitului natural al Pămîntului. SUA a lansat în 2022 primul zbor de testare din programul Artemis, prin care americanii încearcă să trimită din nou astronauți pe Lună începînd din 2025 și să construiască o bază de cercetare acolo.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?