AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 910
Criza energetică stiri: 735

China construieşte o lună artificială

15 ian. 17:15   Război în Ucraina
2351 0

Cercetători chinezi construiesc o "Lună artificială" în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiţii de gravitaţie redusă, bazate pe magnetism, transmite sîmbătă Live Science.

Această facilitate, ce urmează să fie inaugurată oficial în cursul acestui an, va folosi cîmpuri magnetice puternice în cadrul unei camere de vid cu diametrul de 60 de centimetri pentru a "anula" gravitaţia. Cercetătorii s-au inspirat dintr-un experiment mai vechi în care au fost folosiţi magneţi pentru a face să leviteze o broască, transmite Agerpres.ro.

Li Ruilin, inginer la Universitatea chineză pentru Minerit şi Tehnologie a declarat pentru publicaţia South China Morning Post că această incintă, ce va fi umplută cu pietre şi praf pentru a imita condiţiile de pe suprafaţa selenară, este "prima de acest fel din lume" şi poate menţine condiţii de gravitaţie redusă "atît timp cît dorim acest lucru".

Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiţii de gravitaţie redusă (1/6 din gravitaţia terestră), permiţîndu-le să verifice rezistenţa unor instrumente şi materiale ce vor fi folosite la suprafaţa Lunii, precum şi să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună.

"Unele experimente, aşa cum sînt testele de impact, au nevoie de doar cîteva secunde (în simulator). Însă altele pot necesita mai multe zile", aşa cum sînt testele de rezistenţă a materialelor, conform lui Li Ruilin.


Conform cercetătorilor, inspiraţia pentru construcţia acestei camere vine de la Andre Geim, fizician la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, care a cîştigat premiul satiric Ig Nobel în anul 2000 pentru un experiment în care a făcut o broască să leviteze într-un cîmp magnetic. Acest experiment a fost posibil datorită efectului de levitaţie diamagnetică. Diamagnetismul este proprietatea unui obiect, care se manifestă prin apariţia unui cîmp magnetic în opoziţie cu un cîmp magnetic aplicat din exterior. Mai exact, un cîmp magnetic extern modifică viteza de rotaţie a electronilor în jurul nucleului atomic şi astfel se schimba momentul magnetic al dipolului într-o direcţie opusă celei a cîmpului magnetic exterior.

Atomii sînt formaţi din nucleu şi electroni ce orbitează în jurul acestuia pe orbite ce generează cîmpuri magnetice. De obicei, cîmpurile magnetice cu orientare aleatoare ale atomilor ce compun un obiect, fie că este vorba de o picătură de apă sau de o broască, se anulează reciproc, fără ca magnetismul să se manifeste la nivelul întregului material.

Dacă însă se aplică un cîmp magnetic extern asupra acestor atomi, situaţia se schimbă. Electronii îşi vor modifica mişcarea, producînd propriul cîmp magnetic care se opune cîmpului magnetic aplicat. Dacă magnetul extern este suficient de puternic, forţa magnetică de respingere dintre acesta şi cîmpul magnetic generat de atomi va creşte suficient de mult încît să învingă gravitaţia şi astfel respectivul obiect începe să leviteze.

Experimentele desfăşurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang'e (al cărui nume derivă de la zeiţa chineză a Lunii). În cadrul acestui program, Beijingul a trimis un rover autonom pe faţa nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang'e 4) şi a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang'e 5). China a anunţat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii pînă în 2029, mai aminteşte Live Science.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав