X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cel mai mare grup din Parlamentul European vrea să desființeze postul lui Borrell

18 ian. 11:33   Externe
2192 0

Cea mai mare formațiune politică din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), propune în proiectul său de manifest electoral schimbarea abordării politicii externe și de apărare a UE prin crearea unui post separat de comisar pentru apărare și transformarea postului de diplomat-șef al UE.

Despre aceasta, după cum scrie "Adevărul European", relatează Euractiv.

Partidul Popular European, din care face parte și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut în mod tradițional investițiile în industria de apărare și în forțele armate europene - dar și transatlantice.

Potrivit proiectului de manifest al PPE înaintea alegerilor din iunie 2024, următoarea Comisie Europeană ar trebui să schimbe complet abordarea politicii externe și de apărare a UE.

Partidul propune transformarea postului de diplomat-șef al UE, deținut în prezent de socialistul Josep Borrell, și înlocuirea acestuia cu cel de ministru de externe al UE și numirea unui Consiliu European de Securitate care să îl sprijine, "astfel încît UE să poată răspunde rapid la crizele internaționale și să își pună în aplicare în mod consecvent deciziile de politică externă".


Postul de șef al diplomației UE, deținut în prezent de spaniolul Josep Borrell, a fost în mod tradițional în mîinile candidaților social-democrați, în timp ce PPE de centru-dreapta conduce Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeană.

Cu toate acestea, PPE dorește să acorde Comisiei Europene un rol mai important în politica de apărare, încredințîndu-i comisarului pentru apărare sarcina pe care o au în prezent atît șeful diplomației UE, Josep Borrell, cît și comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, care este responsabil pentru industria de apărare.

Prin urmare, documentul propune crearea unui comisar pentru apărare. "Acest rol ar permite o mai bună coordonare a problemelor de apărare în cadrul competențelor UE, ar facilita cooperarea și, în același timp, ar asigura un buget de apărare al UE de cel puțin 0,5% din PIB-ul UE, pe lîngă bugetele naționale", se arată în document.

9
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?