Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Ce se întîmplă în urma schimbărilor climatice cu vîrful Mont Blanc

5 oct. 2023,, 20:30   Externe
6709 0

Mont Blanc, un vîrf în Europa Occidentală, avea la o măsurătoare efectuată în septembrie o altitudine de 4.805,59 metri, cu 2,22 de metri mai mică decît la precedenta măsurătoare, în 2021, anunţă topografii.

Această diferenţă poate reflecta variaţii pluviometrice din vară şi a mai fost observată în trecut, declară, într-o conferinţă de presă, la Chamonix, preţedintele camerei Departamentale de Topografie din Haute-Savoie, Jean des Garets.

Aproximativ 20 de persoane, repartizate în opt echipe şi înarmate cu instrumente de ultimă oră şi echipate pentru prima oară cu o dronă, s-au căţărat la jumătatea lui septembrie pe acest vîrf din Europa Occidentală pentru a efectua mai multe zile de releveuri, punct cu punct, ale vîrfului uriaşului alb, notează Noi.md cu referire la news.ro.

Este vorba despre cea de-a 12-a ediţie a acestei operaţiuni, care vizează o modelizare a calotei glaciare şi o colectare de date ştiinţifice asupra impactului modificărilor climatice asupra muntelui, o iniţaitivă lansată în 2001.

”În urma acestor campanii de măsurători, am învăţat deja multe. Ştim că vîrful este într-o mişcare continuă, atît ca altitudine, cu variaţii de aproape cinci metri, cît şi ca poziţie”, a subliniat Jean des Garets.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?