X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ce este vitamina B5 şi în ce alimente se găseşte

6 mai. 05:30   Externe
4732 0

Vitamina B5, numită şi acid pantotenic, este esențială pentru o viaţă sănătoasă. Rolul ei principal, la fel ca restul vitaminelor din complexul B, ajută la transformarea hranei în energie.

B5 se găseşte în mod natural în multe surse de mîncare, de exemplu în somon, broccoli, crustacee, carnea de pui, de curcan, în special în organe ale animalelor cum este ficatul sau rinichii.

Specialiștii susțin că vitamina B5 ajută la crearea celulelor roşii ale sîngelui, creează hormoni asociaţi stresului, menţin un tract digestiv sănătos, procesează alte vitamine, în special B2 şi sintetizează colesterolul.

Iată care sînt principalele beneficii ale acestei vitamine:

Vitamina B5 este utilizată ca supliment pentru reducerea nivelului de colesterol şi s-a descoperit că este benefică în amliorarea simptomelor diabetului zaharat.


Acidul pantotenic ajută organismul să descompună grăsimile, carbohidrații și proteinele, astfel încît organismul uman să le poată folosi pentru energie și pentru a reconstrui țesuturile, mușchii și organele.

Vitamina B5 are un rol și în sinteza coenzimei A. Această coenzimă este implicată în sinteza acizilor grași și este importantă pentru transformarea alimentelor în acizi grași și colesterol. Ficatul are nevoie de coenzima A pentru a metaboliza în siguranță medicamentele și toxinele.

Vitamina B5 ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și ajută organismul să folosească alte vitamine, în special vitamina B2. Aceasta contribuie la buna gestionare a stresului.

Grăbește vindecarea rănilor. sînt studii care au arătat că această vitamină poate grăbi procesul de vindecare a rănilor de pe piele.

Ameliorează anceea. Unii cercetători susțin că vitamina B5 poate contribui la ameliorarea acneei.

Previne anemia. Acidul pantotenic contribuie la menținerea conținutului de hemoglobină din sînge, în felul acesta micșorînd șansele de apariție a deficienței de fier, sau a anemiei.

Creștere rezistența sistemului imunitar. sînt studii care susțin că această vitamina contribuie la combaterea unor infecții, prin creșterea numărului de celule albe din sînge.

Deficitul de vitamina B 5, rar întîlnit

Deficitul de vitamina B5 este rar întîlnită deoarece acidul pantotenic se găsește în multe alimentele. O dietă sănătoasă ar trebui să îți ofere doza necesară de vitamina B5. Totuși, atunci cînd există, acest deficit se poate manifesta prin: oboseală, apatie, depresie, tulburări de somn, dureri abdominale, greață sau vărsături. Medicii spun ca deficiența de vitamina B5 poate să ducă la apariția unei sensibilități crescute la insulină.

Care sînt cele mai bune surse de vitamina B5:

Acidul pantotenic este disponibil pe scară largă în alimente, dar se pierde în procesare, de exemplu, în conservare, congelare și măcinare. Pentru a asigura un aport adecvat, alimentele ar trebui consumate mai degrabă proaspete decît rafinate. Ca și în cazul tuturor vitaminelor solubile în apă, vitamina B5 se pierde atunci cînd alimentele sînt fierte.

Cele mai importante surse de vitamina B5 sînt ciupercile, broccoli, varza, leguminoasele, somonul. Dar acesta se regăsește și în carnea de porc, de pui, de rață, de curcan, de vită și, în special, în organe ale animalelor, cum ar fi ficatul și rinichii. Se mai găsește în somon, homar, crustacee. Cerealele integrale sînt o sursă bună de vitamina B5. Și produsele lactate: gălbenuș de ou, lapte, iaurt au această vitamină. Principalele legume care conțin această vitamină sînt: lintea, mazărea, soia, ciupercile, cartofii dulci, porumbul, conopida, roșiile.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?