Acest lucru a fost anunțat de ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albarez. Avocatul lui Gonzalez a confirmat această informație pentru AFP.
Anterior, vicepreședintele Venezuelei Delcy Rodriguez a scris pe rețeaua de socializare X că Gonzalez a cerut azil politic din Spania. „Cetățeanul Edmundo González Urrutia a părăsit țara după ce a cerut azil la Ambasada Spaniei la Caracas în urmă cu cîteva zile”. Vicepreședintele a menționat că autoritățile din Venezuela nu au intervenit cu liderul opoziției de dragul „calmului și reconcilierii politice în țară”.
Liderul opoziției, care trăiește ascuns de peste o lună, era vizat de un mandat de arestare din 3 septembrie pentru că nu s-a prezentat la trei convocări ale parchetului pentru „nerespectarea legii”, „conspirație”, „uzurpare de funcții” și „sabotaj”, în timp ce opoziția și numeroși observatori consideră că justiția primește ordine de la guvern.
Țara latino-americană a intrat într-o criză politică de la alegerile în urma cărora Nicolas Maduro a fost reales oficial pentru un al treilea mandat de șase ani, o victorie contestată de opoziție. Autoritățile din Caracas au anunțat sîmbătă că au emis un safe-conduct pentru liderul opoziției „în interesul păcii” în țară.
Alegerile prezidențiale din Venezuela au avut loc pe 28 iulie. Autoritățile țării l-au declarat cîștigător pe actualul șef al statului Nicolas Maduro, fără a publica rezultatele detaliate ale votului. Opoziția venezuelană susține că, potrivit rezultatelor disponibile la vot, Gonzalez îl depășește pe Maduro de cel puțin două ori.
Pe 2 august, Statele Unite au lansat o declarație în care l-au numit pe Edmundo Gonzalez drept cîștigătorul legitim al alegerilor.
Între timp, președinții țărilor vecine Venezuelei - Brazilia, Mexic și Columbia - au cerut Caracas să publice în continuare rezultatele detaliate ale votului de duminică trecută, în care actualul șef al statului (și succesorul lui Hugo Chavez), Nicolas Maduro, s-a declarat cîștigător.
Toți trei au declarat că sînt gata să ajute la găsirea unei soluții la situația actuală și au cerut să facă totul pentru a evita violența.
Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cel puțin 11 persoane au murit deja în Venezuela în timpul ciocnirilor dintre demonstranți și poliție care au continuat pe parcursul săptămînii.
Adăuga comentariu