X 
Cutremure stiri: 504

Ciurea: "Promisiunile de combatere a corupției au fost din start nerealiste"

8 sep. 13:00   Politică
6344 0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și partidul de guvernămînt care o susține, aflîndu-se la putere de mai mulți ani, au luptat nu cu corupția, ci mai degrabă cu opoziția, iar promisiunile lui Sandu de a combate corupția au fost de la bun început irealizabile.

Această opinie a fost exprimată de politologul Corneliu Ciurea, relatează Noi.md.

El a menționat că însăși percepția corupției și înțelegerea a ceea ce se întîmplă în Republica Moldova și, în general, în spațiul post-sovietic, este superficială și ideologizată, în primul rînd la comanda așa-zișilor parteneri occidentali, care folosesc lupta împotriva corupției pentru a scăpa de oponenții lor politici.

Potrivit lui Corneliu Ciurea, aceasta este percepția asupra corupției care a fost transmisă Maiei Sandu și colegilor săi, anume așa ei au perceput-o și de aceea, în principiu, nu au luptat împotriva corupției în tot acest timp, ci au luptat împotriva opoziției pentru a-și consolida regimul politic, care, în opinia sa, seamănă foarte mult cu autoritarismul sau cu dictatura.

„Deci, desigur, dacă așa vedem lupta Mayei Sandu împotriva corupției, atunci un fel de consecințe sînt evidente. În principiu, ea a reușit să supună opoziția într-o oarecare măsură, dar ea nu a luptat împotriva corupției, ci doar a simulat pentru a-și atinge obiectivul politic", a spus politologul.


Potrivit acestuia, lupta împotriva corupției este un proces constant și, în principiu, este imposibil să învingi corupția complet, principalul lucru este să îi reduci proporțiile.

Corneliu Ciurea a menționat că corupția are și anumite corelații pozitive, iar acest lucru trebuie luat în considerare. În același timp, desigur, acest fenomen trebuie ținut sub control, în primul rînd, de către stat și, în primul rînd, nu trebuie să existe corupție la nivelul funcționarilor și așa mai departe.

Analistul politic a spus că, prin urmare, Moldova ar trebui, cu siguranță, să lupte împotriva corupției, dar nu cu metode atît de demonstrative precum cea folosită de actuala guvernare.

El a spus că lupta împotriva corupției este, în primul rînd, o dorință sinceră a liderilor politici care se află în fruntea statului de a-i elimina pe cei care se bagă în buzunarele altora și, mai ales, în buzunarul statului.

„Apariția unor astfel de lideri politici ține, bineînțeles, și de poporul care trebuie să îi aleagă, iar acest lucru poate duce la un anumit proces de control al fenomenului corupției”, a spus Corneliu Ciurea.

39
2
1
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав