X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Bulgaria a anunțat momentul posibilei aderări la zona euro

26 feb. 15:15   Externe
3585 0

Bulgaria are șanse reale de a intra în zona euro în 2025, deoarece va putea îndeplini toate condițiile de aderare.

Acest lucru a declarat ministrul de Finanțe al țării, Asen Vasilev, după o întîlnire informală a miniștrilor economiei și finanțelor din zona euro, la Gent, săptămîna trecută, scrie Adevărul European cu referire la Euractiv.

„Toate previziunile – atît ale Comisiei Europene, cît și ale BCE – arată că ultimul criteriu pe care nu l-am îndeplinit – inflația – va fi îndeplinit în 2024, care deschide aderarea în 2025”, a adăugat Vasilev.

Potrivit acestuia, aderarea la zona euro necesită un mediu politic stabil și o guvernare normală, ceea ce înseamnă că rotația cabinetului de miniștri între forțele politice de conducere ar trebui să aibă loc în luna martie.

Actualul prim-ministru Nikolai Denkov va renunța la funcția în fața actualului viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe Maria Gabriel.


"Întregul program legislativ a fost deja adoptat, adică de acum înainte nu mai avem obstacole legislative. Mai rămîne doar legea introducerii monedei euro, care se află acum în faza de consultări cu Comisia Europeană și Banca Centrală a UE”, a mai spus Vasilev.

În urmă cu o lună, șeful guvernului bulgar, Denkov, a sugerat că țara ar putea intra în zona euro nu la 1 ianuarie 2025, ci la 1 iulie a aceluiași an. Motivul este că BCE poate acorda țării încă cîteva luni pentru a ține sub control inflația.

În februarie anul trecut, Comisia Europeană a sugerat că Bulgaria ar putea adera la zona euro din ianuarie 2025 dacă îndeplinește toate criteriile.

Bulgaria plănuia să introducă euro la 1 ianuarie 2024, dar instabilitatea politică a împiedicat-o.

1
2
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?