Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

British Museum, presat să returneze două statui

19 feb. 21:00   Externe
1790 0

British Museum este presat pe reţelele sociale să returneze două statui de pe Insula Paştelui. Campania online a început după ce un influencer a lansat un îndemn online ca două statui moai să fie întoarse pe această insulă.

Insula Rapa Nui, situată la aproximativ 3.700 km de coasta chiliană a Pacificului, este renumită pentru statuile sale moai, despre care se spune că întruchipează spiritul unui strămoş important.

Datînd din perioada cuprinsă între 1400 şi 1650 d.Hr., multe dintre ele au rămas pe insulă pînă în prezent, dar mai multe au fost transferate în muzee din întreaga lume - inclusiv Hoa Hakananai'a din colecţia British Museum, notează Noi.md cu referire la mediafax.ro.

Statuia, împreună cu un al doilea moai, mai mic, cunoscut sub numele de Hava, au fost oferite cadou reginei Victoria în 1869, iar aceasta le-a donat muzeului. De mult timp se fac apeluri pentru returnarea celor două statui pe Insula Paştelui.

Marea Britanie se mai află în conflict şi cu Grecia. Anul trecut, prim-ministrul grec a cerut ca sculpturile de la Partenon - sau Marmurele Elgin - să fie returnate țării sale.


5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?