X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 137
Transnistria stiri: 1455

Brigitte Bierlein, prima femeie cancelar din istoria Austriei, a murit la 74 de ani

4 iun. 08:45   Externe
2602 0

Fostul cancelar austriac Brigitte Bierlein a murit la vîrsta de 74 de ani, au anunţat luni autorităţile, potrivit Agerpres.

Bierlein a devenit prima femeie cancelar din istoria Austriei în 2019, după prăbuşirea guvernului predecesorului său, Sebastian Kurz, din cauza scandalului de corupţie Ibiza, notează Noi.md cu referire la hotnews.

De de asemenea, ea a fost prima femeie care a prezidat Curtea Constituţională, după ce a devenit vicepreşedinte al celei mai înalte instanţe şi prima femeie procuror general.

Brigitte Bierlein a „murit cu cîteva zile înainte să împlinească 75 de ani, după o boală scurtă, dar gravă”, a precizat Curtea Constituțională, citată de AFP.

Actualul cancelar, conservatorul Karl Nehammer, a afirmat că „regretat profund” decesul predecesoarei sale, într-un comunicat publicat pe reţeaua de socializare X, în care a subliniat că Bierlein „şi-a asumat responsabilităţi într-o perioadă dificilă din dragoste pentru patria sa”.

Comentînd, în urmă cu cîţiva ani, secretul succeselor sale într-o lume a funcţiilor înalte deţinute de bărbaţi, Bierlein a mărturisit că este motivată de „o anumită ambiţie sănătoasă” şi de „multă plăcere în muncă”.

În mijlocul uneia dintre cele mai mari crize instituţionale din Austria de după sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, reprezentată de scandalul Ibiza, Bierlein a demisionat din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, poziţie în care fusese promovată cu doi ani mai devreme.

A condus ţara timp de şapte luni într-un guvern interimar condus de funcţionari publici, pînă pe 7 ianuarie 2020, cînd actuala coaliţie formată din conservatori şi Verzi a ajuns la putere în urma alegerilor anticipate.

Cine a fost Brigitte Bierlein

Bierlein s-a născut la 25 iunie 1949, la Viena, Austria. A fost educată la Gymnasium Kundmanngasse (liceul federal umanist), pe care l-a absolvit în 1967. A dorit iniţial să studieze fie artă, fie arhitectură şi a fost aproape de a se alătura Universităţii de Arte Aplicate. În cele din urmă, a ales să studieze dreptul, la sfatul mamei sale şi pentru că nu dorea să fie o povară financiară pentru părinţii ei. A finalizat studiile în drept şi şi-a luat doctoratul la Universitatea din Viena, în 1971.

Ea a fost judecătoare la BG Inner City Vienna şi la Tribunalul penal regional Viena în perioada 1975-1977, procuror şi prim procuror între anii 1977 şi 1990, precum şi Procuror general în Procuratura Generală la Curtea Supremă (1990-2002). A fost, totodată, vicepreşedinte al Curţii Constituţionale a Austriei în perioada 2003-2018, dar şi preşedinte al Curţii Constituţionale (2018-2019).

A ocupat funcţia de Cancelar federal de la 3 iunie 2019 pînă la 7 ianuarie 2020.

Brigitte Bierlein fost decorată cu Marea Medalie de onoare cu panglică pentru serviciile aduse Republicii Austria, în 2005 şi 2021. A fost distinsă, de asemenea, cu Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Italiene (2020) şi Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania (2022).

A scris, în numeroase publicaţii, articole comemorative, articole de specialitate în drept penal şi drept public.

4
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав