X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Bolile oncologice și moartea lacurilor, o consecință a poluării terenurilor agricole

8 aug. 2023,, 06:30   Externe
2521 0

Poluarea terenurilor agricole este o problemă de mediu la care duc aproape toate tipurile de activități economice ale oamenilor.

Ea apare datorită conținutului excesiv de elemente chimice din soluri, datorită activității omului.

Potrivit Uniunii agriculturii ecologice, pericolul contaminării terenurilor agricole constă în faptul că produsele agricole primesc din pămînt aceleași substanțe nocive. Produsele devin periculoase pentru oameni. Substanțele pot ajunge și în carnea animalelor.

Contaminarea pămîntului cu îngrășăminte minerale

Dozele mici de îngrășăminte minerale ajută la majorarea randamentului culturilor. Dar este important de respectat regulile de aplicare a îngrășămintelor. În cazul unei doze excesive, nitrații se pot acumula în plante, dintre care mulți ajung în alimente și pot provoca otrăviri ușoare. Îngrășămintele cu fosfor, ajungînd în rezervoare, duc la moartea lor.


Contaminarea pămîntului cu pesticide

A doua cea mai frecventă poluare este cea cu pesticide. Acestea sînt produse chimice otrăvitoare utilizate pentru combaterea buruienilor, dăunătorilor și bolilor plantelor. Pesticidele devin periculoase atunci cînd se atinge o anumită concentrație.

Riscul contaminării cu pesticide prin alimente și apă există pentru majoritatea oamenilor. Ele se pot acumula în pești, păsări, chiar și în laptele matern al femeilor. Pesticidele sînt rezistente la temperatură, umiditate și radiații solare.
La început, pesticidele se acumulează și se răspîndesc pe o rază de 10-30 km. Acest lucru este facilitat de vînt și scurgerea apei. Iar după 10-20 de ani, este afectată o zonă mult mai mare. Nivelul ridicat al efectelor nocive se datorează faptului că adesea doar 1% din pesticide își îndeplinesc sarcina. Restul este scos de pe cîmpuri prin apă, aer, sol. Mai mult, în timp, dăunătorii devin imuni la acțiunea lor. Și noile tipuri de pesticide devin din ce în ce mai periculoase.

Poluarea solului cu metale grele

O altă poluare des întîlnită este conținutul crescut de metale grele din pămînt. În cantități minime, multe metale grele (cupru, zinc, seleniu) acționează ca oligoelemente necesare vieții plantelor, animalelor și oamenilor. Dar, cu o acumulare crescută, pot provoca stări severe și periculoase.

Există și metale necondiționat periculoase. Acestea sînt plumbul, arsenicul, mercurul prezent în rocile pe care s-a format solul. În afară de conținutul natural, acestea pot ajunge în sol și se pot acumula în acesta datorită îngrășămintelor, pesticidelor, emisiilor de la întreprinderi, gazelor de eșapament de la vehicule, gropilor de gunoi neautorizate.

Contaminarea pămîntului cu benzopiren

Un alt poluant poate fi și benzpirenul, o substanță toxică din prima clasă de pericol. El se formează în timpul arderii substanțelor organice. Benzopirenul aparține celui mai înalt nivel de pericol, deoarece produsele sale de descompunere se acumulează în grăsimi.

Benzopirenul este capabil să se încorporeze în firele de ADN și să introducă greșeli în codul genetic al omului. Ulterior, acest lucru poate duce la cancer. În plus, benzopirenul crește riscul de boli coronariene, atac de cord și accident vascular cerebral, are un efect toxic asupra ficatului.

Poluarea solului cu produse petroliere

Adesea terenurile agricole sînt poluate cu produse petroliere. Acestea ajung în sol în timpul scurgerilor de urgență în siturile miniere și în timpul transportului. Produsele petroliere sînt printre cei mai nocivi poluanți chimici. 2 grame de petrol într-un kg de pămînt îl fac deja nepotrivit pentru viața plantelor și microflora solului. 1 litru de produse petroliere privează 40 de mii de litri de apă de oxigen.

Pătrunderea petrolului în pămînt duce la deteriorarea regimului de azot al solului și la încălcarea nutriției rădăcinilor plantelor. Încetinește dezvoltarea microflorei aerobe. Plantele nu pot crește într-un astfel de pămînt.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?