Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Azerbaidjanul și Armenia anunță noi măsuri pentru normalizarea relațiilor

8 dec. 2023,, 11:15   Externe
1958 0

Autoritățile din Azerbaidjan și Armenia au anunțat noi măsuri de normalizare a relațiilor și de instaurare a păcii, în special schimbul de prizonieri și continuarea negocierilor privind un acord de pace.

Despre aceasta relatează RBC-Ucraina cu referire la o declarație comună a birourilor președintelui azer Ilham Aliyev și a premierului armean Nikolay Pashinyan.

În declarația comună, birourile președintelui Azerbaidjanului și premierului Armeniei sînt de acord cu faptul că "s-a ivit o oportunitate istorică de a realiza pacea mult așteptată în regiune" și cu intenția de a ajunge la un acord de pace "pe baza respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale".

Din motive umanitare și "ca un gest de bunăvoință", Azerbaidjanul a acceptat să elibereze 32 de militari armeni, iar Armenia a acceptat, la rîndul său, să elibereze doi militari azeri.

În plus, Erevanul a decis să își retragă candidatura pentru găzduirea următoarei Conferințe a ONU privind schimbările climatice (COP29) în favoarea Baku și a făcut apel la alte țări din regiunea Europei de Est să sprijine Azerbaidjanul.


Ca răspuns, Azerbaidjanul a sprijinit candidatura Armeniei pentru a deveni membră a Biroului Grupului de state din Europa de Est al COP.

"Armenia și Azerbaidjanul vor continua negocierile privind punerea în aplicare a unor măsuri suplimentare de consolidare a încrederii în viitorul apropiat și fac apel la comunitatea internațională să sprijine eforturile lor, care vor contribui la stabilirea încrederii reciproce între cele două țări și vor afecta în mod pozitiv întreaga regiune a Caucazului de Sud", se arată în declarație.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?