Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Azerbaidjanul refuză să participe la o întîlnire cu Armenia la Washington, acuzînd atitudinea "părtinitoare" a SUA

16 noi. 2023,, 20:45   Externe
2578 0

Ministrul de externe azer Jeyhun Bayramov a anunţat joi că nu va participa la o întîlnire cu omologul său armean Ararat Mirzoyan, prevăzută să se desfăşoare pe 20 noiembrie la Washington, din cauza a ceea ce consideră a fi "abordarea părtinitoare a SUA" în favoarea Erevanului cu privire la conflictul din enclava Nagorno-Karabah, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Ministrul azer a mai precizat că, din acelaşi motiv, oficialii americani de rang înalt nu sînt bineveniţi la Baku şi că SUA riscă să-şi piardă rolul de mediator între Armenia şi Azerbaidjan.

Nemulţumirea oficialilor azeri a fost provocată de unele comentarii ale secretarului de stat adjunct al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, James O'Brian, care a afirmat miercuri, în Camera Reprezentanţilor, că relaţiile SUA cu Azerbaidjan nu vor mai fi la fel dacă această ţară nu face progrese în negocierile de pace cu Armenia.

În plus, O'Brian a precizat că Washingtonul a amînat reuniunile bilaterale şi contactele la nivel înalt cu Azerbaidjanul şi a cerut acestei ţări să "înlesnească revenirea în Nagorno-Karabah a armenilor care doresc să se întoarcă la casele lor sau să viziteze situri culturale în regiune, precum şi să restabilească fără îngrădire traficul în regiune".

În urma unei ofensive militare fulger în septembrie, Azerbaidjanul a recăpătat complet controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, pe care o pierduse în urma războiului cu Armenia la începutul anilor '90 şi o recuperase parţial în războiul din 2020 încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrîngeri iminente a trupelor armene. Lipsiţi de data aceasta de sprijinul militar al Erevanului, trupele separatiştilor armeni din enclavă au capitulat rapid în faţa armatei azere, iar aproape toţi cei circa 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah s-au refugiat în Armenia.

Premierul armean Nikol Paşinian s-a declarat favorabil încheierii unui tratat de pace între ţara sa şi Azerbaidjan, dar nu s-au înregistrat progrese în acest demers.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?