X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Întîlnirea mediată de UE între Aliyev și Pashinyan nu va avea loc

25 oct. 2023,, 17:00   Externe
2412 0

Întîlnirea dintre președintele azer Ilham Aliyev și premierul armean Nikol Pashinyan, cu participarea președintelui Consiliului European, Charles Michel, nu va avea loc la sfîrșitul lunii octombrie.

Acest lucru a fost anunțat de reprezentantul special al UE pentru Caucazul de Sud, Toivo Klaar, scrie "Adevărul European" cu referire la serviciul armean al Radio Libertatea.

Reprezentantul special al UE a calificat lipsa de timp drept motivul pentru care întîlnirea nu va avea loc.

"Scopul nostru este ca armenii din Karabah să se întoarcă la casele lor", a spus el. Subliniind importanța reuniunii din Granada, la care Aliyev nu a participat, încercăm acum să organizăm o întîlnire Pashinyan-Aliyev la Bruxelles", a declarat Klaar, fără a preciza noi date posibile.

"În ciuda procesului lent, credem că rezultatul va fi semnarea documentului", a subliniat diplomatul european.


În ceea ce privește formatul 3+3, în cadrul căruia miniștrii de Externe ai Turciei, Iranului, Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului s-au întîlnit la Teheran în urmă cu două zile, Klaar a spus că, deși acest format nu rezolvă problemele, el poate fi util. "Nu există nicio contradicție", a spus el.

O posibilă reuniune trilaterală la Bruxelles înainte de sfîrșitul lunii a fost anunțată anterior de președintele Consiliului European, Charles Michel, în timpul summitului Comunității Politice Europene.

Liderii europeni au sperat să organizeze prima întîlnire între președintele azer și șeful guvernului armean în Granada, în Spania, după ofensiva Baku asupra Karabahului.

Însă președintele azer Ilham Aliyev a refuzat discuțiile și nu a venit la Granada. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care susține Azerbaidjanul în confruntarea sa cu Armenia, nu a mers la summitul din Granada.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?