X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Armenia a ratificat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale

3 oct. 2023,, 15:35   Externe
1951 0

Parlamentul armean a ratificat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI) în cadrul unei sesiuni.

Despre acest lucru au relatat mass-media locale marți, 3 octombrie.

La discuțiile privind ratificarea Statutului de la Roma a participat doar fracțiunea Tratatului Civic a premierului Nikol Pashinyan, care a declarat imediat că va vota în favoarea adoptării proiectului de lege, relatează Izvestia.

Statutul de la Roma este un tratat internațional care stabilește jurisdicția CPI în țările semnatare. Printre altele, statutul definește funcțiile și structura instanței, precum și categoriile de infracțiuni pe care aceasta este îndreptățită să le examineze. Pînă în 2023, 137 de țări l-au semnat, dar doar 123 de state au ratificat tratatul.

În dimineața zilei de 3 octombrie, parlamentul armean a început să examineze chestiunea ratificării Statutului de la Roma al CPI. Chestiunea a fost abordată de către reprezentantul Armeniei pe probleme juridice internaționale, Yeghishe Kirakosyan.


La 28 septembrie, Erevanul a propus Moscovei să semneze un acord bilateral pentru a rezolva din punct de vedere juridic problema Statutului de la Roma. Potrivit lui Hakob Arshakyan, vicepreședinte al Adunării Naționale, Armenia este capabilă să se asigure că aderarea țării la Statutul de la Roma al CPI nu va afecta relațiile cu Rusia.

Ministerul rus de Externe a subliniat că ratificarea Statutului de la Roma al CPI de către guvernul armean ar avea cele mai negative consecințe pentru relațiile dintre republică și Rusia. Potrivit ministerului, Moscova a propus o opțiune de compromis care ar putea conveni ambelor părți. Cu toate acestea, Erevanul nu a ținut cont de aceste propuneri.

3
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?