X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Armata israeliană și-a retras trupele din sudul Fîșiei Gaza

8 apr. 08:00   Externe
2309 0

Israelul și-a retras trupele din sudul Fîșiei Gaza, inclusiv din orașul Khan Yunis, după luni de lupte împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas, au anunțat duminică armata și presa israeliană.

„Astăzi, duminică, 7 aprilie, divizia de comando 98 a armatei israeliene și-a încheiat misiunea la Khan Yunis. Divizia a părăsit Fîșia Gaza pentru (...) a se pregăti pentru operațiuni viitoare”, a precizat armata într-un comunicat transmis AFP.

Armata a precizat că o „forță semnificativă” va continua să opereze în micul teritoriu palestinian în funcție de nevoile sale strategice.

„O forță semnificativă condusă de divizia 162 și de brigada Nahal va continua să opereze în Fîșia Gaza pentru a garanta libertatea de acțiune a armatei și capacitatea sa de a efectua operațiuni precise bazate pe informații”, se arată în comunicat.

Cotidianul israelian Haaretz susține că retragerea infanteriei din sudul Fîșiei Gaza este motivată de faptul că armata și-a atins obiectivele în această zonă.


Potrivit unui oficial militar citat de ziarul, care este adesea considerat a fi mai de stînga decît majoritatea cotidianelor generaliste, „nu mai este nevoie să rămînem în acest sector fără o necesitate strategică”, scrie News.ro.

„Divizia 98 a desființat brigăzile Hamas la Khan Yunis și a ucis mii de membri ai acestora. Am făcut tot ce trebuia să facem acolo”.

Palestinienii strămutați din Khan Yunis - doar o parte dintre cei strămutați - se pot întoarce acum la casele lor, după ce au găsit refugiu în Rafah, mai la sud, în apropiere de granița cu Egiptul, potrivit soldatului.

Duminică, un fotograf al AFP a văzut zeci de persoane părăsind Rafah în direcția Khan Yunis, pe jos, cu mașina sau în căruțe trase de măgari.

Khan Yunis, un oraș mare din sudul Fîșiei Gaza, este de luni de zile scena unor raiduri aeriene neîncetate și a unor lupte intense între forțele Hamas și armata israeliană.

Atenția se concentrează acum asupra orașului Rafah, unde, în ciuda preocupărilor multor capitale străine, Israelul a declarat că este hotărît să lanseze o ofensivă terestră, în ciuda faptului că peste 1,5 milioane de locuitori din Gaza s-au refugiat acolo.

Războiul din Gaza a fost declanșat de un atac fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Cel puțin 33.175 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost ucise în campania militară de ripostă a Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas din 2007.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?