Institutul Național al Apei și Atmosferei (Niwa) din Noua Zeelandă a fost inundat de mesaje de la oameni care întreabă ce cauzează acest „fenomen ciudat, dar minunat”.
Echipa de la Niwa bănuiește că erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai este „responsabilă” pentru acest fenomen.
Stația de Cercetare Atmosferică Lauder din Otago a spus că instrumentele sale au detectat creșteri neobișnuite de aerosoli în stratosferă, la aproximativ 20-25 de kilometri deasupra Noii Zeelande. Cercetătorii de la Institutul Pierre-Simon Laplace din Paris au spus că datele din saltelit au arătat, de asemenea, că concentrațiile de aerosoli stratosferici s-au triplat la latitudinea unde se află Noua Zeelandă pe glob, începînd din aprilie.
Aerosolii din norii de gaz și cenușă vulcanică s-au dispersat pe tot globul, dar acum aerosolii s-au îndreptat spre sud.
„De obicei, cînd vezi un răsărit sau un apus, norii sînt cei care creează cele mai vibrante culori”, a spus Nava Fedaeff, un cercetător de la Niwa.
„Cu toate acestea, atunci cînd aerosolii stratosferici sînt prezenți după o erupție vulcanică, aceștia împrăștie lumina pe măsură ce soarele coboară sau răsare dincolo de orizont, creînd nuanțe de albastru și violet pe cer”, a adăugat Fedaeff.
Adăuga comentariu