Analiză: Poate Trump să răstoarne rezultatele alegerilor?

La două săptămîni după ce candidatul democrat Joe Biden a fost desemnat cîștigător al alegerilor prezidențiale, Donald Trump încă refuză să-și recunoască înfrîngerea și face presiuni pe fiecare stat în parte pentru a răsturna votul popular. BBC a publicat o analiză cu privire la această posibilitate.

Strategia lansată chiar de dinainte de ziua votului, în legătură cu fraudarea votului, dar și cea după data de 3 noiembrie pare să nu dea roade. Apelurile făcute în fiecare stat pierdut de Donald Trump sînt fie ignorate, fie respinse, transmite digi24.ro.

Echipa președintelui în funcție încă nu a punctat vreun succes notabil, iar acuzațiile de fraudare masivă a votului nu au fost dovedite, deși au fost depuse zeci de plîngeri, precizează BBC.

Avocatul Rudy Giuliani a anunțat joi că va renunța la acțiunile intentate în Michigan, stat pe care Joe Biden l-a cîștigat la votul popular la o diferență de peste 160.000 de voturi.

În Georgia, candidatul democrat și-a adjudecat victoria la o diferență de peste 12.000 de voturi, după ce au fost numărate manual aproape 5 milioane de voturi. De altfel, acest stat american a făcut trei comunicări într-o zi privind rezultatul numărării voturilor: Întîi a anunțat că Joe Biden a cîștigat, apoi a retras acest anunț, iar după cîteva ore a comunicat din nou victoria candidatului democrat.

BBC mai spune că strategia de contestare a rezultatului se modifică din mers, echipa lui Donald Trump adoptînd „un gambit politic pe termen lung”.

Va avea însă aceasă strategie succes? Potrivit sursei citate, nu este imposibil, dar șansele sînt foarte, foarte mici. Înainte de toate, Donald Trump trebuie să răstoarnă rezultatul în mai multe state, unde Joe Biden a cîștigat alegerile la o diferență cuprinsă între zeci de mii de voturi sau chiar sute de mii. BBC amintește însă că nu se repetă situația alegerilor din 2000, cînd totul a depins de un singur stat, Florida.

BBC a schițat un posibil plan de acțiune:

  • blocarea procesului de certificare a votului în cît mai multe state posibil, fie prin procese, fie prin încurajarea oficialilor republicani să depună obiecții;
  • încurajarea oficialilor din statele controlate de republicani, dar cîștigate de Biden la limită, să respingă rezultatele votului popular ca fiind nevalide sau să acuze fraude mari;
  • să convingă electorii din colegiile electorale să schimbe votul popular și să acorde votul lor pentru Trump, în loc de Biden, pînă în data de 14 decembrie; această strategie este necesară în cîteva state - precum Wisconsin, Michigan și Pennsylvania - pentru a-l duce pe Trump de la 232 de electori la peste numărul necesar de 269 pentru cîștigarea alegerilor.
  • chiar și anularea unora dintre cele 306 voturi ar putea funcționa, deoarece apoi alegerile ar putea fi decise în favoarea sa în Camera Reprezentanților, unde - deși este controlată de democrați - Trump ar putea cîștiga prin reguli puțin cunoscute.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load