Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ambasada SUA din Bagdad a fost atacată cu rachete

8 dec. 2023,, 16:00   Externe
1788 0

Ambasada SUA din Bagdad a fost atacată cu două salve de rachete vineri dimineaţă, dar nu s-au înregistrat victime, a declarat un purtător de cuvînt al misiunii diplomatice, citat de Reuters.

Exploziile, care au fost auzite vineri, în jurul orei 4 dimineaţa, în apropierea ambasadei, care este situată în centrul capitalei irakiene, au avut loc pe fondul susținerii pe care Washingtonul o oferă Israelului în războiul din Gaza. De altfel, grupările armate, care acţionează sub denumirea de Rezistenţa Islamică din Irak, au legat cele peste 70 de astfel de atacuri de sprijinul pe care SUA îl acordă Ierusalimului.

Este primul atac cu rachete raportat împotriva ambasadei de cînd un grup de miliţii musulmane şiite aliate cu Iranul a iniţiat, la mijlocul lunii octombrie, atacuri împotriva forţelor americane staţionate în baze militare din Irak şi Siria vecină. Imediat s-au activat sirenele care cereau oamenilor să se adăpostească, potrivit unor înregistrări video postate pe reţelele sociale.

Cel mai probabil, şi atacul de vineri asupra ambasadei SUA a fost efectuat de miliţiile din Irak aliate cu Iranul, a declarat purtătorul de cuvînt al ambasadei SUA. Nicio grupare nu a revendicat deocamdată responsabilitatea pentru atac.

"Facem din nou apel la guvernul irakian, aşa cum am făcut-o în numeroase ocazii, să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a proteja personalul diplomatic şi pe cel al partenerilor din Coaliţie, precum şi celelalte sedii", a declarat purtătorul de cuvînt al ambasadei. Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a ordonat agenţiilor de securitate să îi găsească pe făptaşi, spunînd că este vorba despre "grupări indisciplinate, care nu respectă legea şi care nu reprezintă în niciun fel voinţa poporului irakian", se arată într-un comunicat al biroului său.


El a mai spus că subminarea stabilităţii şi reputaţiei Irakului şi luarea la ţintă a unor locuri pe care Irakul s-a angajat să le protejeze sînt acte de terorism. În afară de personalul diplomatic din Irak, Statele Unite au aproximativ 2.500 de soldaţi în această ţară, într-o misiune despre care afirmă că are ca scop consilierea şi asistarea forţelor locale care încearcă să prevină o reapariţie a Statului Islamic, care în 2014 a pus stăpînire pe suprafeţe mari din Irak şi Siria înainte de a fi învins.

"Reiterăm că ne rezervăm dreptul la autoapărare şi la protejarea personalului nostru oriunde în lume", a declarat purtătorul de cuvînt al ambasadei SUA. Misiunea ONU în Irak a condamnat, la rîndul său, atacul. "Irakul nu-şi poate permite să fie atras într-un conflict mai amplu, care ar ameninţa stabilitatea obţinută cu greu şi realizările de pînă acum", a declarat aceasta într-o postare pe reţelele sociale.

12
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?