Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4067

A fost identificată cauza inundațiilor din Golful Persic

30 apr. 00:30   Externe
1913 0

Cauza ploilor torențiale record din țările din Golful Persic este criza climatică. La această concluzie au ajuns analiștii organizației World Weather Attribution (WWA), scrie Bloomberg.

Furtunile puternice lovesc în sud-estul Peninsulei Arabe rar, de regulă, căzînd sub influența fenomenului El Niño. Cu toate acestea, ploile din 15-16 aprilie au fost exacerbate de emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit ecologiștilor. Cu cît aerul este mai cald, cu atît mai multă apă este reținută, explică experții. Ca urmare, precipitațiile au devenit mai intense cu 10-40% față de epoca preindustrială, relatează news.rambler.ru

Potrivit Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC), ploile din întreaga lume au devenit mai puternice și mai frecvente din cauza creșterii temperaturilor. În același timp, oamenii de știință prezic că Emiratele Arabe Unite (EAU) vor avea parte de 30 la sută mai multe precipitații în fiecare an. Astfel, WWA a respins versiunea potrivit căreia furtuna recentă a fost cauzată de manipularea vremii - un program de însămînțare a norilor.

Organizația consideră că este necesar să se îmbunătățească sistemul de avertizare timpurie a inundațiilor din regiune și de deviere a apelor pluviale. De asemenea, autoritățile locale sînt sfătuite să sporească gradul de cooperare meteorologică între țări.

Pe 15 și 16 aprilie, țările din Golf au fost lovite de ploi torențiale fără precedent - cantitatea medie de precipitații care cade aici în doi ani. În Oman, 18 persoane, printre care 10 elevi care au fost luați de valuri într-o mașină, nu au reușit să supraviețuiască dezastrului dezlănțuit.


În Dubai, principalele autostrăzi și una dintre stațiile de metrou au fost inundate. Aeroportul internațional din Dubai, cel mai mare aeroport civil din Emiratele Arabe Unite și unul dintre cele mai aglomerate din lume, a anunțat suspendarea temporară a zborurilor. Sute de turiști ruși care nu au putut zbura spre casă timp de aproximativ o zi au rămas blocați în portul aerian fără apă și mîncare.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?