Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Prețul prunelor moldovenești se menține la un nivel record

27 noi. 2023,, 15:00   Economie
11358 0

Sezonul celor mai active exporturi de prune se apropie de sfîrșit în Moldova.

În condițiile unei cereri care nu scade pentru aceste fructe din partea cumpărătorilor europeni, comercianții exportatori încearcă să cumpere volumele rămase de prune încă necontractate, relatează experții EastFruit.

Datorită acestui fapt, prețul mediu angro pentru prjune pentru a doua săptămînă se menține la nivelul maxim (pentru luna noiembrie) din ultimii cinci ani–12 lei/kg, 0,67 USD/kg. Mai mult, fructele de înaltă calitate (calibru mare, soiuri de culoare închisă) sînt achiziționate de exportatori la prețuri semnificativ mai mari – 13-15 lei/kg, 0,78-0,0,84 USD/kg.

În situația actuală, operatorii de pe piață nu exclud ca exporturile de prune în luna noiembrie a acestui an să ajungă la 10-15 mii de tone. În consecință, exporturile de prune din recolta 2023 ar putea chiar depăși volumul record prognozat anterior de 80-85 mii de tone.

Dar chiar dacă volumul exporturilor de prune în noiembrie va fi mai modest, sezonul de aprovizionare externă cu aceste fructe se va încheia cu siguranță cel tîrziu la sfîrșitul primei săptămîni sau al primei decade a lunii decembrie. Pentru piața internă vor exista în continuare prune comerciale, dar, cel mai probabil, și în cantități mici, ceea ce este puțin probabil să fie suficient pentru vînzările din ianuarie anul viitor. Deja acum, prețul pentru prunele tîrzii de calitate înaltă la comercianții locali cu amănuntul variază între 30-50 lei/kg (1,68-2,81 dolari/kg).

1
2
2
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?