Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Unui copil i-a fost montat primul dispozitiv care controlează crizele de epilepsie

25 iun. 07:45  
1806 0

Un adolescent de 13 ani din Marea Britanie, Oran Knowlson diagnosticat cu epilepsie severă, a devenit prima persoană din lume căreia i s-a montat un implant cerebral pentru controlul crizelor, conform The Guardian. Neurostimulatorul său, plasat sub craniu, trimite semnale electrice adînc în creier, reducînd crizele din timpul zilei cu 80%.

Mama sa, Justine, a remarcat că fiul ei este mai fericit, mai vorbăreț și are o calitate a vieții mult îmbunătățită de la instalarea dispozitivului.

„Viitorul pare plin de speranță, ceea ce nu aș fi visat să spun acum șase luni,” a declarat ea.

Oran, care putea suferi sute de crize pe zi, a primit neurostimulatorul la Great Ormond Street în octombrie anul trecut.

„Pentru Oran și familia sa, epilepsia le-a schimbat complet viața și, prin urmare, să îl vedem că merge pe cal și își recapătă independența este absolut uimitor. Nu am putut fi mai fericiți să facem parte din călătoria lor,” a spus Martin Tisdall, neurochirurg pediatru consultant, care a condus echipa chirurgicală de la Spitalul Great Ormond Street din Londra.


Oran, locuind în Somerset, a suferit operația în octombrie ca parte a unui studiu efectuat la GOSH, în parteneriat cu University College London, Spitalul King’s College și Universitatea din Oxford.

Oran are sindromul Lennox-Gastaut, o formă de epilepsie rezistentă la tratament dezvoltată la vîrsta de trei ani. Pînă la montarea dispozitivului, nu a avut nicio zi fără convulsii și uneori a suferit sute într-o singură zi. Deseori își pierdea cunoștința și nu mai respira, necesitînd resuscitare. Aceasta a impus necesitatea de îngrijire permanentă, deoarece crizele puteau apărea oricînd și prezentau un risc semnificativ de moarte subită. Neurotransmițătorul Picostim, produs de compania britanică Amber Therapeutics, a fost montat prin introducerea a doi electrozi adînc în creierul lui Oran, ajungînd la talamus. Firele, plasate cu o precizie de sub un milimetru, au fost conectate la neurostimulator.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?