X 
Cutremure stiri: 507

Sushi pot fi periculoase? Cum să facem o alegere corectă? Răspundem la cele mai populare întrebări

12 dec. 2021,, 22:30  
3912 0

Sushi sînt un deliciu care a cîștigat popularitate în multe țări, inclusiv în țara noastră. Moldovenii preferă adesea să se alinte în sushi baruri și restaurante. Dar știm noi oare totul despre acest fel de mîncare?

În ce constă secretul popularității sushi?

Este exotic

Sîntem întotdeauna atrași de ceva neobișnuit. Peștele într-o astfel de deservire nu este mîncarea noastră tradițională și nu este o mîncare pe care o pregătim în fiecare zi și nu ne putem permite întotdeauna, așa că nu ne-am săturat încă de el. Exotismul produselor, combinația lor, atribuirea la o altă cultură, aceleași bețișoare de bambus și nu furculițe obișnuite - aceștia sînt principalii factori care ne atrag.

Deservirea

După cum știți, o aranjare frumoasă în farfurie este principala mișcare de marketing, mai ales în epoca smartphone-urilor, cînd ești "întîlnit după haine". La exterior, felul de mîncare arată plăcut din punct de vedere estetic, în special în seturi, bărci și în alte feluri de aranjare originale din partea restaurantelor, motiv pentru care se acordă atît de multă atenție sushi și rulouri pe rețelele sociale. După cum știți, pentru ca astfel de bucate să aibă succes, ele trebuie mai întîi "mîncate" cu ochii.

Lipsa condimentelor

O altă caracteristică este lipsa condimentelor. Sarea, piperul și alte condimente uneori "confundă" papilele gustative, fără a vă permite să simțiți gustul adevărat al felurilor de mîncare.

Japonezii practic nu permit ca în mîncare să existe prea multe condimente. Pentru a da un gust sau o claritate picantă, ei folosesc sosuri care reîmprospătează receptorii între consumul porțiunilor de sushi sau role. Acesta este wasabi sau ghimbir marinat. Ele se caracterizează printr-o aromă și un gust deosebit, de aceea se folosesc întotdeauna separat.

Sushi sînt bogate în calorii?


Totul depinde cu ce sînt umplute. Amatorii de produse dietetice pot alege role cu castraveți sau alte legume. Pentru cei care nu numără caloriile și iubește peștele de mare delicios, puteți comanda role cu mai multe tipuri de umpluturi, de exemplu, "California" sau "Philadelphia".

  • conținutul caloric al sushi cu somon este de pînă la 128 kcal (proteine 6-9 g, grăsimi - 3 g și carbohidrați - 15-19 g);
  • sushi cu castraveți - 90 kcal (proteine - aproape 2 g, grăsimi - 0,7 g și carbohidrați - 19 g);
  • pentru sushi cu anghilă - de la 173 la 204 kcal (proteine - pînă la 7 g, grăsimi - 8-13 g, carbohidrați - pînă la 19 g);
  • sushi vegetarianb- aproximativ 133 kcal (proteine 3 g, grăsimi - 1 g și, respectiv, carbohidrați - 35 g);
  • sushi la cuptor - 216 kcal (proteine - 8 g, grăsimi - 5 g, carbohidrați - 26 g).

Companiile mari comandă adesea un set sushi, al cărui conținut caloric depinde în totalitate de compoziție. Setul poate include rulouri cu diferită umplutură, precum și produse de formă clasică care constau numai din orez și un anumit tip de pește.

Cîte calorii conțin sushi California?

Aceste role sînt una dintre cele mai renumite din lume. În rețeta clasică a felului de mîncare, în umplutură este folosită carnea de crab, avocado și castraveți învelite în alge nori. Toate acestea sînt învelite într-un strat de orez, iar partea exterioară a rolei este bine acoperită cu un strat de caviar tobiko.

California Rolls Recipe + Sushi Rice Recipe | Blondelish.com

Conținutul caloric al sushi California - aproximativ 176 kcal la 100 g (7 g proteine, 9 g grăsimi și 17 g carbohidrați). O porție standard conține 6 bucăți a cîte 28 g fiecare. Prin urmare, pentru acest tip de sushi, conținutul caloric la 1 buc. este de aproximativ 49 kcal.

Cîte calorii conțin sushi Philadelphia?

Conform rețetei clasice, umplutura rulourilor include brînză cremă Philadelphia, ceapă verde și castraveți proaspeți. Toate acestea sînt înfășurate într-o foaie de nori. Apoi urmează orezul, iar suprafața exterioară a rolelor este acoperită cu felii subțiri de somon ușor sărat.

Philadelphia roll | Order Delivery Philadelphia roll in Chisinau | STRAUS

Conținutul de calorii al sushi Philadelphia este de aproximativ 142 kcal la 100 g (aproape 10 g de proteine, 7 g de grăsime și 11 g de carbohidrați). O porție standard constă din 6 bucăți care cîntăresc aproximativ 42 g. Prin urmare, pentru fiecare porție, conținutul total de calorii al sushi este de aproximativ 355 kcal (60 kcal într-o 1 bucată).

Există gluten în role?

Acest ingredient provoacă o mulțime de controverse în rîndul nutriționiștilor. Pentru cei care urmăresc prezența acestuia, vă informăm că în orez el nu este, dar se conține în sosul de soia, cu care se servește adesea mîncare orientală.

Cît timp mîncarea asigură sațietate?

Sushi se digeră ușor, deci sînt potrivite pentru dietă. În același timp, datorită umpluturilor de legume și pește, acestea oferă sațietate pentru o lungă perioadă de timp (4-6 ore).

De ce se servește ghimbir la acest fel de mîncare?

Ghimbirul, spre deosebire de wasabi – nu este doar un condiment care este necesar pentru acest fel de mîncare. Funcția sa principală este de a nu permite ca gusturile diferitelor role să se amestece între ele. Produsul are un gust foarte arzător, care reîmprospătează rapid. Doar o felie mică este suficientă pentru a curăța receptorii de gustul alimentelor. În același timp, el este discret, ușor. De aceea, experții recomandă consumul de ghimbir nu împreună cu sushi, ci între diferite tipuri de role.

Ghimbirul este adăugat în bucate și în scopuri medicale și preventive:

  • acționează ca dezinfectant;
  • curăță sîngele, previne apariția cheagurilor de sînge, stabilizează tensiunea arterială;
  • distruge paraziții, infecțiile bacteriene;
  • previne dezvoltarea bolilor, este un mijloc excelent de prevenire;
  • are un efect relaxant asupra organismului. Datorită acestui fapt, chiar și alimentele grele se vor digerat mai rapide și mai ușor;
  • reduce nivelul de colesterol (mai ales dacă utilizați în mod regulat rădăcina).

Este periculos să mănînci sushi?

Totul depinde de ingredientele incluse în compoziție și de condițiile de preparare. Nigiri, rolele și alte feluri de mîncare japoneze sînt preparate manual din produse proaspete, de aceea ele trebui pregătite independent sau cumpărate de la un producător de încredere.

Cum să alegi corect localul?

Суши повар - 52 фото - картинки и рисунки: скачать бесплатно

  • Meniul

Dacă există un amestec mîncăruri (deloc japoneze) și se propune puține feluri, probabil aceasta pentru că nu este specialitatea lor. Mai bine căutați un restaurant cu adevărat japonez, veți avea cel mai bun produs pentru degustare la un preț rezonabil.

  • Terminologia

Există diferite tipuri de sushi, iar dacă sînteți un fan al acestui fel de mîncare, știți că nu este același lucru – să cereți maki (roll), temaki (con) sau nigiri (bastonașe de orez). Dacă în scrisoare observați o confuzie între aceste cuvinte și semnificația lor, nu vă așteptați prea multe de la mîncarea pe care o veți primi.

  • Peștele

Mirosul de pește proaspăt nu ar trebui să fie niciodată puternic, dacă simțiți o aromă neadecvată, înseamnă că nu a fost păstrat în mod corespunzător sau este oarecum învechit. Ar fi mai bine să nu-l mîncați, dați preferință sănătății decît foamei sau setei pe care o ai.

  • Orezul

Dacă orezul care vă este adus nu este rotund și puțin lipicios, înseamnă că vi se vinde orice fel de mîncare din orez. Nu vă așteptați la o aromă specială, ca să nu mai vorbim că își va păstra forma după înmuierea în sosul de soia.

7 fapte despre sushi și role pe care nu le știai

1. Sushi nu este un fel de mîncare japonez

Ele au apărut pe rîul Mekong (platoul Tibetan) cu mai mult de 2 mii de ani în urmă. Odată, în secolul al VI-lea î.HR., navigatorii au găsit un mod interesant de conservare. Pentru ca peștele să nu se strice, el era acoperit cu orez crud: în acest fel fructele de mare își păstrau gustul, prospețimea și rămîneau bune pentru a fi servit mai mult timp. De asemenea, este interesant faptul că orezul în sine nu era mîncat, ci pur și simplu aruncat. Și numai în secolul al optulea, sushi a căpătat forma în care au devenit populare acum.

2. Sushi se obișnuiește să fie mîncate cu mîinile, dar sashimi este de obicei mîncat cu bețișoare.

3. În versiunea clasică japoneză, orezul de sushi nu trebuie înmuiat în sosul de soia, pentru că orezul se va înmuia prea mult. În sos trebuie înmuiată numai bucata de pește. De fapt, acum acest lucru este mai degrabă un ritual. Iar mai devreme acest lucru se făcea în scopuri igienice: sosul de soia dezinfectează peștele crud, după care consumul său devine mai sigur.

4. Bucătarii implicați în pregătirea sushi sînt considerați unul dintre cei mai buni maeștri în gătit. Fiecare bucătar de sushi este obligat să știe totul despre proprietățile diferitelor tipuri de pește, inclusiv orice modificări ale gustului care apar în timpul oricărui mod de preparare.

5. Sushi are propriul său "al cincilea gust" - "umami". Acest gust este unic prin faptul că este o combinație de alte patru arome, care se găsește, de exemplu, în cașcaval, carne și roșii.

6. În dietă puteți mînca sushi! Fructele de mare și orezul sînt bogate în proteine, care, la rîndul lor, au proprietatea de a satura rapid organismul. În medie, 50 de grame de sushi conțin 60-70 kcal iar, de exemplu, în 50 de grame de carne de vită – 130 kcal. Principalul este măsura!

7. Sushi este echivalat cu ciocolata și bananele, datorită capacității lor de a lupta perfect și cu depresia. Pentru că conținutul de acizi grași utili din același somon influențează în mod semnificativ asupra creșterii nivelului de serotonină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав