X 

Parlamentul European a cerut emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Lukașenko

14 sep. 12:45  
2495 0

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind relațiile cu Belarus, în care solicită Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pe numele președintelui belarus Alexandr Lukașenko.

Potrivit rezoluției, Parlamentul European condamnă participarea regimului lui Lukașenko la "războiul nejustificat, ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei", precum și "promovarea discursului de ură, a dezinformării și a propagandei, repetînd retorica belicoasă a Moscovei".

În plus, Parlamentul European condamnă regimul lui Lukașenko pentru "livrările masive de muniții și echipamente militare către armata rusă", pentru desfășurarea și antrenarea trupelor rusești în Belarus, pentru încurajarea activităților "organizației teroriste" CMP Wagner, care este sponsorizată de Rusia.

De asemenea, Parlamentul European consideră că regimul lui Lukașenko este implicat în mutarea ilegală a 2.150 de copii, inclusiv orfani, din teritoriile ucrainene ocupate în așa-numitele tabere de sănătate din Belarus, unde sînt supuși la "rusificare" și "prelucrare ideologică". În conformitate cu Statutul de la Roma al CPI, notează rezoluția, acest lucru ar putea fi calificat drept "deportare sau transfer forțat de populație".

Parlamentul European îl numește pe Lukașenko "la fel de responsabil pentru aceste crime de război ca și [președintele rus] Vladimir Putin și [Ombudsmanul rus pentru copii] Maria Lvova-Belova", pe numele cărora CPI a emis un mandat de arestare în martie 2023.

3
2
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?