Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vladimir Bolea: "Vom face sectorul agricol competitiv și eficientă"

24 noi. 2023,, 15:15   Economie
2451 0

Autoritățile Moldovei intenționează să facă sectorul agricol al țării competitiv și eficient.

Despre acest lucru a declarat viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Alimentației, Vladimir Bolea, prezentînd realizările în sectorul agroindustrial pentru anul 2023, acțiunile Guvernului pentru susținerea producătorilor agricoli, perspectivele de dezvoltare a agriculturii și zonelor rurale, precum și mecanismele de acordare a subvențiilor, informează moldpres.

Oficialul s-a referit la o serie de modificări normative care vizează asigurarea subvenționată în agricultură. Amendamentele operate de Executiv au drept scop protejarea intereselor fermierilor și extinderea posibilităților de asigurare a bunurilor agricole. Potrivit lui Vladimir Bolea, echipa ministerială conștientizează situația în agricultură, de aceea este preocupată de găsirea soluțiilor pentru reducerea impactului, a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli.

„Starea gravă legată de schimbările climatice a fost amplificată de prăbușirea prețurilor la inputuri şi războiul din Ucraina, ce au dus la dificultăți logistice şi de export. Toate acestea au determinat Guvernul să ia diverse măsuri pentru a susține producătorii pe dimensiunea agrară”, a spus ministrul.

„Continuăm să îmbunătățim infrastructura rutieră și cea feroviară, eficientizăm logistica, pregătim lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor și creăm un registru electronic pentru exportul de cereale. În anul 2024, vom majora alocațiile pentru fermieri. În același timp, prioritatea noastră este să sporim productivitatea agricultorilor noștri, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii. Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar, pînă atunci, vom căuta soluții pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul fermierilor”, a estimat ministrul Agriculturii.
De asemenea, Bolea a trecut în revistă şi succesele sectorului, înregistrate în acest an. Este vorba de cifre record în pomicultură, în special la exportul prunelor, viniviticultură, extinderea piețelor de desfacere, noi start-up-uri ş.a.


„Acestea sînt rezultatele muncii agricultorilor care s-au asociat, mecanism promovat și susținut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Puterea noastră stă în asociere”, a subliniat Vladimir Bolea.

În această ordine de idei, şeful MAIA a îndemnat producătorii care au ajuns în impas, cu titlu de executare şi în incapacitate de plată, să se adreseze fie Direcţiilor teritoriale agricole, fie structurilor regionale ale Camerei de Comerţ şi Industrie, pentru a apela la ajutorul de forţă majoră.

„Avem planuri mari pentru a face acest sector competitiv şi eficient. Un sector agroindustrial puternic înseamnă o ţară asigurată şi acesta este scopul primordial al Ministerului Agriculturii care va implementa politici de susţinere a domeniului, sprijinite de Guvern şi partenerii de dezvoltare”, a rezumat vicepremierul.

În fiecare an, în cea de-a patra duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare.

3
0
0
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?