X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Vadim Ceban: "Un nou tarif la gazele naturale va fi stabilit la toamnă"

9 iul. 11:30   Economie
17886 0

Un nou tarif la gazele naturale va fi stabilit la toamnă, afirmă directorul "Moldovagaz", Vadim Ceban.

Mai exact, la sfîrşitul lunii septembrie, atunci cînd cînd autorităţile vor procura stocurile necesare pentru perioada rece a anului 2024-2025. Potrivit conducerii "Moldovagaz", deocamdată nu sînt premise pentru ca moldovenii să plătească mai puţin pentru consumul de gaze naturale.

În cadrul unui interviu oferit pentru Newtv.md, Vadim Ceban a precizat că abia peste trei luni va fi clar dacă vom avea sau nu un preţ nou la gaze:

"Achiziţiile pe care le face Moldovagaz, respectiv, la bursa română de mărfuri. Utilizînd această platformă, sînt achiziţiile de vară. Volumele de achiziţii nu sînt atît de mari şi nu influenţează în aşa mod asupra preţurilor medii ponderate pe an de achiziţii a gazelor naturale, care influenţează asupra tarifului la gazele naturale a consumatorului final.

Noi în perioada de vară cumpărăm circa 15% din tot volumul de consum a gazelor naturale la nivel anual. Abia la finele lunii septembrie vom cunoaşte cu mai mare precizie dacă vor fi careva premize de corectarea tarifelor, dar aici e important de menţionat: noi nu vorbim doar de micşorare. "


De asemenea, Vadim Ceban nu exclude ca odată cu startul sezonului de încălzire, să se mărească şi preţul achitat de consumatorii casnici:

"Posibil, situaţia va fi pe bursele internaţionale, posibil şi preţul de achiziţie va fi mai mare decît cel introdus în tariful inclus astăzi şi poate să fie o corecţie spre majorare. Propun să aşeptăm, să nu facem careva concluzii în perioada de vară cînd volumele nu sînt aşa de mari şi să aşteptăm finele lunii septembrie şi atunci vom putea spune cu mai mare precizie ", a menţionat Vadim Ceban.

În prezent, moldovenii achită 13,12 lei pentru un metru cub de caze, cu TVA.

4
2
0
5
68

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?