COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ucraina se pregătește să livreze Moldovei gaze din UE fără participarea Gazprom

Ucraina se pregătește să livreze Moldovei gaze din UE fără participarea Gazprom

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a dat instrucțiuni să promoveze importul de gaze naturale moldovenești din Uniunea Europeană fără participarea Gazpromului rusesc.

Despre acest lucru a anunțat mass-media ucraineană, menționînd că, acest lucru este menționat în decretul nr. 921-r din 29 septembrie 2019, publicat marți pe portalul guvernamental, transmite Noi.md.

Potrivit documentului, NAK Naftogaz Ukrainî, Ukrtransgaz, Vinnițagaz, Administrația regională a statului Vinnitsa, Ministerul Energiei și Protecției Mediului ar trebui să ia toate măsurile eficiente pentru furnizarea gazului în regiunea Mogilev-Podolsk Vinnitsa pentru rezolvarea problemei importului de gaze de către Republica Moldova din UE fără participarea SA Gazprom.


După cum s-a anunțat, prim-ministrul Moldovei, Maia Sandu, se teme că Rusia și Ucraina nu vor ajunge la un înțelegere cu privire la problema tranzitului de gaze naturale, ceea ce va duce la lipsa livrărilor de gaze rusești după 1 ianuarie 2020.

În același timp, ea a menționat că una dintre soluțiile tehnice de aprovizionare cu gaze a republicii este cumpărarea și stocarea gazelor în Ucraina.

În același timp, Sandu a menționat: construcția conductei de gaze Iași-Chișinău ar trebui să se încheie înainte de sfîrșitul anului în Moldova și pînă în martie 2020 în România, deci în această iarnă nu ar trebui să ne bazăm pe livrările pe acest traseu.

Maia Sandu a mai declarat că Moldova cumpără acum gaz de la Gazprom la prețul la care ar putea primi gaz revers din Ucraina.

În iulie 2019, șeful consiliului de administrație al NAK Naftogaz Ukrainî, Andrei Kobolev, a declarat că Ucraina negociază cu Moldova transportul gazelor din Europa în țara noastră. Kobolev a menționat că principala sarcină care trebuie rezolvată acum este semnarea acordului între operatorii GTS din ambele țări pentru cooperarea în toate punctele de conectare, în conformitate cu legile europene.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load