Eurovision stiri: 495
Transnistria stiri: 1340

Tot mai mulți fermieri din sudul țării au de gînd să investească în construcția serelor

6 mar. 2023,, 18:00   Economie
2753 0

Tot mai mulți fermieri din sudul țării studiază posibilitatea înființării de sere pentru obținerea unei roade mai stabile și de a nu depinde de capriciile naturii.

În autonomia găgăuză, potrivit autorităților regionale, suprafața totală a serelor de legume depășește cu puțin 6 hectare, unii dintre locuitori construiesc în gospodării sere mici, pe o suprafață de cîțiva ari. Autoritățile de la Comrat intenționează să susțină consolidarea sectorului de sere și să crească suprafața acestora, în anii următori, pînă la 50 de hectare.

Fermierul Mihail Cara din municipiul Comrat se ocupă în principal de cultivarea culturilor cerealiere. În acest an, producătorul planifică să cultive și ceapă în cîmp deschis, iar în perspectivă vrea să se ocupe de creșterea legumelor în seră.

„Vrem să cultivăm ceapă pe 3 - 5 hectare. Agricultura legată de culturile cerealiere este dezvoltată în regiune, în schimb legumicultură este la pămînt. Riscurile sînt legate, în special, de insuficiența apei pentru irigare. Acum analizăm avantajele si dezavantajele”, spune Mihail Cara.

„Cresc roșii în seră de șase ani. Ținem cont de tehnologia agriculturii ecologice, folosim îngrășăminte din gospodăria noastră și produse biologice de protecție a plantelor. Cele mai mari probleme țin de capriciile naturii, regimul de temperatură, lipsa resurselor de apă”, spune fermierul Gheorghe Panaitov din satul Beșalma.


Autoritățile de la Comrat spun că legumicultura în regiune este slab dezvoltată și că sînt pregătiți să schimbe situația.

„În autonomie există un fond de subvenționare care încurajează achiziționarea de echipament pentru sere de către producători - 40% din costul serelor este subvenționat. Alte 50 la sută pot fi obținute din fondul național de subvenționare. Este profitabil de dezvoltat această ramură, fiindcă randamentul este mult mai mare decît în teren deschis. Ne dorim să dezvoltăm cel puțin 50-60 de hectare de sere”, menționează șeful Direcția Agricultură de la Comrat, Andrei Dimitroglo.

Autoritățile regionale promit sprijin pentru fermieri sub formă de compensații în cazul înființării sistemelor de irigare prin picurare, instalării panourilor solare și producerii de biocombustibil.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?