X 
Arşiţa stiri: 181
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

SUA vor ajuta Chișinăul să asigure securitatea energetică

14 iun. 2022,, 08:45   Economie
4526 0

Statele Unite va ajuta Republica Moldova să-și asigure securitatea energetică și reziliența pentru lunile care urmează.

Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Ambasadorul american a fost solicitat de moderatorul emisiunii, jurnalistul Dumitru Mișin, să comenteze problema dependenței Republicii Moldova de resursele energetice controlate de Moscova, atît gazul rusesc, cît și curentul de la Centrala de la Cuciurgan, la fel aflată sub controlul Rusiei.

„SUA a declarat mulți ani la rînd că dependența de orice sursă de energie din orice loc este o idee proastă. Este dificil și expune țara unui risc. Am spus acest lucru și în legătură cu gazul din Rusia în mare parte pentru toată Europa. Dar în special, acest lucru este valabil pentru RM. Am început un program nou al USAID și programul energetic cu care ne așteptăm să abordăm anume acest subiect al securității energetice. Vom încerca să ajutăm Moldova să-și diversifice resursele sale de energie. Ar însemna să ajutăm Guvernul să înțeleagă cum să ajungă pe piața deschisă și să procure energie de acolo. O problemă ar fi că e foarte scump. La fel am încercat să lucrăm cu mai multe state din regiune pentru a determina dacă există alte modalități pentru a ajuta să facem această legătură dintre RM cu surse europene. De exemplu, lucrăm acum cu Banca Europeană de Investiții și sperăm că pînă în 2024 să avem niște linii de înaltă tensiune din Romînia. Nimic nu se schimbă peste noapte. Va dura ceva timp. Dar noi vrem să începem acum, pentru că de fiecare dacă cînd găsim o modalitate de diversificare a resurselor energetice care ajută Moldova, mai multă energie va fi securizată pentru RM. Moldova nu este singură cu această problemă. Foarte multe țări se bazează excesiv pe o singură sursă de energie”, a declarat Kent D. Logsdon.

Ambasadorul american a adăugat că în următoarea perioadă urmează să fie aprobat un proiect BERD care va ajuta Chișinăul să diversifice sursele energetice.


„BERD are un proiect foarte mare în domeniul energetic unde sîntem și noi parteneri și sperăm că în următoarele săptămîni sau luni va fi aprobat și vom putea veni cu asistență adițională pentru Moldova, pentru a identifica surse și a procura energie din surse non-ruse”, a menționat diplomatul.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав