Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1303

Strugurii "Moldova" s-au scumpit brusc

10 noi. 2023,, 19:45   Economie
4733 0

Pe parcursul săptămînii curente, prețurile angro la strugurii de soiul Moldova pe piața moldovenească au crescut cu 19%, pînă la 16 lei/kg (0,89 dolari/kg).

Strugurii din acest soi se scumpesc pentru a cincea săptămînă consecutiv. Potrivit specialiștilor EastFruit, la sfîrșitul primei decade a lunii noiembrie 2023, prețurile pentru soiul Moldova se află la nivelul maxim din ultimii cinci ani.

Scumpirea din noiembrie a strugurilor "Moldova", potrivit experților asociațiilor viticole, a fost previzibilă. La finele lunii octombrie a luat sfîrșit în totalitate vînzările strugurilor de acest soi direct de pe plantații. În noiembrie, furnizarea oricăror struguri - atît pe piețele interne, cît și pe cele externe — se efectuează numai din depozitele de fructe, relatează EastFruit. Numai acest factor este de obicei suficient pentru a începe procesul de creștere sezonieră a prețului acestui produs. Dar în acest an, la acest factor tradițional s-a adăugat o cerere mare pentru ”Moldova” din partea comercianților-exportatori în a doua jumătate a toamnei. Nu este exclus faptul că volumul pentru export al strugurilor "Moldova", contrar prognozelor, în noiembrie va fi chiar mai mare decît în octombrie.

Strugurii din alte soiuri - atît albi, cît și roșii, atît cu semințe, cît și fără semințe – de asemenea, s-au scumpit pe piața moldovenească în noiembrie, dar mai puțin, în medie cu 5-7%. Stocurile acestui produs se epuizează, calitatea și capacitatea de păstrare scad destul de repede. În consecință, cea mai mare parte a acestor struguri se vînd numai pe piața internă și la un preț cu 15-20% mai mare decît soiul "Moldova" de calitate obișnuită.

3
1
0
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?