Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Cîți struguri vor fi plasați în depozitele din Moldova pentru vînzare în perioada de iarnă

1 noi. 2023,, 16:00   Economie
2956 0

Săptămîna aceasta în Moldova, gospodăriile viticole care dețin plantații intensive de tip Pergola au planificat să finalizeze campania de recoltare, relatează EastFruit.

Dar puțin probabil că toți vor reuși acest lucru, deoarece în prima zi a lunii noiembrie în multe regiuni ale țării au căzut precipitațiile mult așteptate. Judecînd după prognoza meteo, ploile vor dura doar o zi-două, dar acest lucru este suficient pentru a încetini "ultimul impuls" al campaniei de recoltare. Cu toate acestea, conform aceleiași prognoze, săptămîna viitoare va fi uscată și caldă. Deci recoltarea strugurilor de masă în Moldova va fi finalizată, pînă la urmă, în condiții meteorologice mai mult sau mai puțin favorabile.

Aproximativ 80-90% din viile de tip Pergola sînt în continuare cultivate cu același soi tîrziu de struguri "Moldova". Diferența este că, indiferent de dependența de vreme într-un sezon agricol sau altul, cel puțin 80% din produsele de pe plantațiile formate după acest tip pot fi atribuite categoriei de cea mai înaltă calitate. Adică, precipitațiile pe termen scurt la începutul lunii noiembrie a acestui an, cel mai probabil, nu vor afecta soarta strugurilor din ultima recoltă: cel mai mare volum va fi depozitat și doar o mică parte din produse vor ajunge din vii imediat pe piață. Putem presupune că la etapa finală de recoltare-2023, cel mai probabil nu vor exista fluctuații grave în ceea ce privește oferta și prețurile pentru struguri.

În același timp, specialiștii asociațiilor viticole din Moldova consideră că anul acesta vor fi depozitați semnificativ mai mulți struguri decît anul trecut. Este greu de stabilit ce volum total de struguri va fi depozitat pentru toamnă-iarnă. Dar, conform observațiilor operatorilor de pe piață, în prezent aproximativ 70-80% din tot spațiul de depozitare, rezervat de obicei strugurilor, este deja ocupat (de obicei acesta reprezintă 35-45 mii tone).

Potrivit operatorilor de pe piață, după o scurtă stabilizare în a doua jumătate a lunii octombrie, exportul strugurilor de masă în noiembrie-decembrie s-ar putea să crească. În același timp, în primele luni ale anului 2024 în depozite vor rămîne pentru vânzare mai mulți struguri decît la începutul acestui an (în ianuarie-februarie 2023, din cauza stocurilor mici pe piețele externe au fost vândute doar aproximativ 16 mii tone de struguri).


7
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?