X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sezonul merelor în Moldova: rezultate și perspective

2 ian. 12:45   Economie
2481 0

Specialiștii AgroExpert.md au făcut bilanțul sezonului în sectorul pomicol din Moldova.

Astăzi, în centrul atenției se află mărul, producția, exportul, procesarea și consumul acestuia.

Producția. În august 2023, în cadrul conferinței Prognosfruit, pregătită de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere (WAPA), participanții acesteia din Moldova au anunțat prognoza producției de mere în țară - 548 mii de tone.

La sfîrșitul verii - începutul toamnei, din cauza secetei severe și prelungite, unii experți moldoveni au considerat oportună ajustarea prognozei recoltei de mere la 480-500 mii de tone. În luna octombrie, feedback-ul fermierilor cu privire la desfășurarea campaniei de recoltare a fost în general pozitiv, favorizat de vremea caldă și uscată din timpul verii. Deși o parte semnificativă de mere de calibru mic, precum și soiuri nepopulare pe piețele europene și din Orientul Mijlociu, au fost trimise imediat din livezi către fabricile de concentrat de mere, mulți operatori de pe piață au remarcat că "anul acesta în țară a fost o recoltă bogată de mere".

În pofida numeroaselor "semnale pozitive din teren", la sfîrșitul lunii noiembrie, Asociația Moldova Fruct și-a ajustat în scădere prognoza din vară pentru recolta din 2023, la 505 mii de tone. În 2022, recolta de mere în Moldova a fost de circa 446 mii de tone, în 2021 - 650 mii de tone, 2020 - 430 mii de tone, 2019 - 610 mii de tone, 2018 - 665 mii de tone (cifra maximă din ultimul deceniu).


Probabil, specialiștii de la Moldova Fruct au redus semnificativ prognoza recoltei-2023 din cauza faptului că producătorii și comercianții nu au pus la păstrare în frigiderele industriale o cantitate mare de mere pentru a le vinde în iarna-primăvara anului viitor - potrivit experților, circa 200 de mii de tone.

Exporturi. Potrivit calculelor Moldova Fruct, în anul de comercializare 2023-2024 (iulie-iunie), țara va exporta aproximativ 185 mii tone de mere, adică cu circa 60 mii tone mai mult decît în sezonul 2022/23 (125,2 mii tone). Cu toate acestea, deocamdată, exportul merelor moldovenești rămîne cu mult în urma graficului de anul trecut. Astfel, în lunile iulie-octombrie ale acestui an, Moldova a exportat doar 23 de mii de tone de mere. În acest sens, unii experți consideră că perioada celor mai active vînzări de export a merelor moldovenești se va deplasa pentru lunile februarie-mai, așa cum a fost în anii "pre-pandemici".

Exporturile de mere din Moldova în anul de producție 2018/19 au fost de 297 mii tone, în anul de producție 2019/20 - 237,3 mii tone, în anul de producție 2020/21 - 158,4 mii tone, în anul 2021/22 - 257,9 mii tone, în 2022/23 - 125,2 mii tone.

Procesare. La începutul sezonului 2023/24, Asociația Moldova Fruct prognoza că în acest sezon vor fi prelucrate 250 mii tone de mere. La sfîrșitul ultimei decade a lunii noiembrie, adică în ajunul încheierii etapei de vară-toamnă a campaniei de prelucrare, specialiștii asociației au raportat că prognoza lor a coincis cu datele reale.

La momentul publicării acestui articol, reprezentanții Asociației procesatorilor de fructe și legume Speranța-Con încă nu făcuse o sinteză a volumului preliminar de producție. Unii manageri ai întreprinderilor de conserve au presupus că, avînd în vedere că fabricile au lucrat la capacitate maximă aproape toată toamna, volumul de prelucrare a merelor din recolta 2023 ar putea fi semnificativ mai mare decît estimările experților de la începutul sezonului, adică pînă la 300 de mii de tone.

Piața internă a produselor proaspete. Timp de mai mulți ani, experții din industria pomicolă au estimat, în mod speculativ, consumul intern de mere proaspete în Moldova la 50 de mii de tone anual. Pentru anul de comercializare curent, Asociația "Moldova Fruct" a prognozat capacitatea pieței interne de mere proaspete din Moldova la 60 de mii de tone.

Din mai multe motive, acest volum pare a fi supraestimat.

În primul rînd, trebuie de luat în considerare dinamica negativă a populației țării. În acest an, cu greu putem spera la un aflux masiv de consumatori în Moldova, fie că este vorba de diasporă sau de refugiații din Ucraina.

În al doilea rînd, capacitate de plată a populației țării cu siguranță nu a crescut. Între timp, comercianții cu amănuntul susțin că greutățile economice au un impact negativ imediat asupra vînzărilor, în primul rînd, a produselor alimentare de uz frecvent. Iar mărul este, probabil, cel mai "social fruct".

În al treilea rînd, merele nu aparțin categoriei de produse cu sezonalitate pronunțată - în sensul că, chiar și vara, în prezența unei liste mari de produse alternative de sortimente de fructe, a existat și va exista o categorie destul de largă de iubitori de mere din soiuri de vară. Adică, în timpul "sezonului de catifea a vacanței diasporei moldovenești", comercianții cu amănuntul de pe piața internă pot vinde, de exemplu, pomușoare, piersici, porumb tînăr, sparanghel, dar cu siguranță nu mere. Astfel, pe segmentul merelor pe piața internă de fructe nu ar trebui să ne așteptăm la vînzări mari capabile să influențeze rezultatul comercial general.

În al patrulea rînd, vînzările de "fructe sociale" pot crește în anii cu o recoltă mare și prețuri scăzute. Oamenii care s-au obișnuit să trăiască modest au tendința de a se aproviziona cu produse alimentare dacă le apare o astfel de ocazie. Dar, în 2023, prețurile merelor puțin probabil că le putem considera scăzute. Și din acest motiv, anul agricol 2023/24, din păcate, cu greu poate fi considerat un sezon cu premise ale unei vînzări mari de mere pe piața internă de fructe proaspete.

1
0
2
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?