Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Sesiunea FAO a fost transferată de la Chișinău la Roma, dar sub președinția Republicii Moldova

10 apr. 16:52   Economie
3233 2

Locul desfășurării celei de-a 34-a sesiuni a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a fost mutat de la Chișinău la sediul acesteia din Roma, la inițiativa Republicii Moldova, iar evenimentul se va desfășura în capitala Italiei sub președinția Republicii Moldova.

Despre acest lucru a anunțat Ministerul de Externe al Moldovei, menționînd că anterior autoritățile Republicii Moldova au venit cu poziția principială de neadmitere pe teritoriul său a reprezentanților statului-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru FAO.

Autoritățile Republicii Moldova au informat toți actorii vizați despre modalitățile posibile de participare în format hibrid al delegațiilor la eveniment.

”Pentru că Republica Moldova își onorează angajamentele internaționale, propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură”, a menționat MAEIE.

Instituția a menționat că cea mai bună contribuție care putea să o facă Rusia este să oprească agresiunea sa împotriva Ucrainei și să se conformeze principiilor Cartei ONU.


”Evenimentul organizat la Roma va avea loc sub Președinția Republicii Moldova”, au menționat surse din cadrul MAEIE.

Anterior, purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că "datorită eforturilor coordonate ale Ministerului rus de Externe, Ambasadei Rusiei la Chișinău, Misiunii Permanente a Rusiei la FAO, Misiunii Permanente a Rusiei la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Federația Rusă a reușit să mute locul de desfășurare a celei de-a 34-a sesiuni de la Chișinău la Roma".

Sesiunea va avea loc în perioada 14-17 mai.

La 19 martie, autoritățile Moldovei au luat decizia de a nu permite participarea personală a reprezentanților oficiali ruși la eveniment, precizînd că participarea ar trebui să se limiteze la nivelul ambasadelor sau la formatul online. Maria Zaharova a reamintit că o participare egală reprezintă baza unui dialog nepolitizat cu drepturi depline privind asigurarea securității alimentare în regiunea Europei și Asiei Centrale.

"Ca urmare a abuzului de statutul de țară-gazdă și a autoguvernării autorităților moldovenești, Chișinăul a suportat pierderi nu doar politice, ci și financiare", a subliniat Maria Zaharova.

La 29 martie, ambasadorul Moldovei, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost înmînată o notă de protest împotriva expulzării unui diplomat rus din republică și a interzicerii intrării în Republica Moldova a delegației F. Ruse care urma să participe la cea de-a 34-a sesiune a Conferinței regionale a FAO.

La rîndul său, Ministerul de Externe al Moldovei a declarat, referindu-se la războiul din Ucraina, că a invitat Federația Rusă să participe la Conferința Regională a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) de la Chișinău din 14-17 mai, la nivel de reprezentanți ai ambasadelor sau în format online.

8
2
3
3
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?