Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

S-ar putea să avem vremuri grele în economie. Opinie

28 mar. 2022,, 18:30   Economie
2465 0

S-ar putea să avem vremuri grele în economie din cauza războiului din Ucraina și a ruperii legăturilor cu partenerii tradiționali.

Această opinie a fost exprimată de expertul economic Oleg Cosîh, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

El a menționat că Rusiei, Ucrainei și Belarusului, potrivit diverselor estimări, le reveneau până la 20-25% din exporturile moldovenești.

"Mai simplu spus, de exemplu, ați cîștigat 1000 de lei pe lună și, în consecință, reieșind din 1000 de lei, v-ați construit bugetul, ați determinat cheltuielile. Și apoi brusc venitul dvs. s-a redus cu 250 de lei. Adică, acum trebuie să trăiți cu 750 de lei. Pentru că înțelegem că Ucraina, ca piață, va cădea cu siguranță în viitorul apropiat. Rusia și Belarus, cel puțin în acest an, de asemenea. Exporturile vor scădea semnificativ, din aceleași motive bine cunoscute. Și toate încercările de a ocoli zona de conflict nu au reușit deocamdată", a spus Oleg Cosîh.

"Adică ați avut 1000 de lei, iar acum aveți 750 lei. Acestea, de asemenea, sunt cifre abstracte, dar, de fapt, în spatele acestor cifre abstracte se află lucruri foarte concrete. Adică cei care, de exemplu, au exportat pe aceste piețe, nu au încă alte piețe. Aceasta înseamnă că fie reduc producția, respectiv, nu plătesc salarii, nu mai achită impozitele. Adică, poate începe un astfel de lanț tragic. Pot apărea datorii către furnizori și un val de mari probleme. Nu în zadar președintele țării, Maia Sandu, a vorbit și a spus cu text deschis că ne așteaptă vremuri grele. Într-adevăr așa și este. Și poate că nu ne dăm seama încă de profunzimea acestor vremuri grele. De aceea, să nu dea Domnul ca acest lanț de scenarii negative să se adeverească", a menționat expertul economic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?