Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Rusia permite importul de produse agricole din Găgăuzia

12 apr. 09:53   Economie
7171 0

Rosselhoznadzor a înștiințat Republica Moldova că a autorizat importul de produse agricole din UTA Găgăuzia pe teritoriul Federației Ruse.

Autoritățile din Găgăuzia au publicat online scrisoarea respectivă a serviciului fitosanitar rusesc adresată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În ea se precizează că Rosselhoznadzor consideră că există posibilitatea ca, sub garanțiile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, începînd cu 10 aprilie 2024, să permită importul pe teritoriul Federației Ruse a fructelor și legumelor din teritoriile, unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, conform listei anexate, cu indicarea obligatorie în certificatul fitosanitar a producătorului acestor produse și a adresei acestuia.

În cazul detectării obiectelor de carantină pentru țările EAEU în produsele reglementate din Republica Moldova, vor fi luate măsuri fitosanitare corespunzătoare în legătură cu producătorii respectivi.

Pe lista Rosselhoznadzor figurează 26 de localități din UTA Găgăuzia.


La 15 august 2022 a fost impusă o interdicție temporară asupra importurilor de mere și alte fructe și legume din 31 de regiuni ale Moldovei. Ulterior, Rosselhoznadzor a permis ca zeci de întreprinderi moldovenești să livreze fructe și legume în Rusia.

În același timp, începînd cu 4 decembrie 2023, Rosselhoznadzor a impus din nou un embargo asupra fructelor moldovenești din cauza presupusei detectări sistematice și continue în fructe și legume a obiectelor de carantină, care ar putea provoca daune de mai multe miliarde de dolari producției agricole din Rusia și a faptului că nu au fost luate măsuri eficiente pentru a preveni furnizarea de produse contaminate.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a declarat că decizia Rusiei de a impune embargo asupra fructelor și legumelor moldovenești este nejustificată și nu are nimic de-a face cu calitatea produselor din Moldova, iar Rosselhoznadzor folosește niște pîrghii care contravin principiilor sanitare și fitosanitare și au un alt scop decît protecția consumatorilor și a sectorului agricol din Federația Rusă.

36
2
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?