X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

România ajute Moldova cu energie electrică la prețuri mai mici

23 mai. 15:39   Economie
2738 1

România promite să ajute Republica Moldova, dacă va fi nevoie, prin furnizarea de energie electrică la prețuri mai mici, planificate în țara vecină.

O astfel de decizie a luat guvernul țării vecine, prevăzînd furnizarea de energie electrică în cazul în care Moldova nu va putea primi electricitate de la GRES Moldovenească, situată în regiunea transnistreană și dependentă de livrările de gaze rusești.

Concret, Cabinetul de Miniștri din România a aprobat o ordonanță de urgență prin care autorizează vînzarea de energie electrică de către furnizorii români către țara noastră, nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie. În această situație, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale cu Republica Moldova, în limita cantităţilor disponibile, pentru a acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.

Energia electrică va fi vîndută Republicii Moldova la prețul de bază plafonat în România.

Guvernul român menționează că aceste măsuri au legătură cu riscul major pe piața de energie electrică din Republica Moldova reprezentat de întreruperea furnizării energiei electrice de către MGRES, aceasta fiind principala sursă de securitate a aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova, asigurînd cca. 75% din necesarul de electricitate pentru malul drept al Nistrului. Bucureștiul ia în calcul și posibila sistare a livrărilor de gaze naturale în regiune de către Gazprom.


După ședința de guvern, Premierul român Marcel Ciolacu a declarat că România va continua să exporte energie electrică în Republica Moldova, ceea ce reprezintă o măsură importantă de susținere a Republicii Moldova.

9
2
2
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав